Brief naar autoriteiten en petitie naar WGAD voor Le Quoc Quan
27 augustus 2014

Brief naar autoriteiten en petitie naar WGAD voor Le Quoc Quan

Vietnam

2 september is de nationale feestdag in Vietnam. Vaak wordt op die dag door de Vietnamese president amnestie verleend aan ‘gewetensgevangenen’. In dat kader schreef Lawyers for Lawyers, samen met een brede coalitie van NGO’s een brief aan de Vietnamese autoriteiten, waarin de organisaties de regering van Vietnam oproepen om te voldoen aan het besluit van de VN Werkgroep inzake willekeurige detentie (WGAD) en advocaat Le Quoc Quan vrij te laten.

Tot onze teleurstelling werd Le Quoc Quan niet vrijgelaten op 2 september. In reactie hierop hebben de organisaties een petitie naar de WGAD gestuurd, waarin zij hen nogmaals opriepen tot het ondernemen van actie.  Hier kunt u de persverklaring vinden en hier de petitie

Le Quoc Quan werd op 27 december 2012 gearresteerd, en veroordeeld tot 30 maanden gevangenisstraf op verdenking van ‘belastingontduiking’. In 2013 werd de detentie van Le Quoc Quan veroordeeld door de VN-werkgroep inzake willekeurige detentie (WGAD) als een schending van zijn recht op vrijheid van meningsuiting en zijn recht op een eerlijk proces . De WGAD oordeelde dat de veroordeling van Le Quoc Quan was gericht op zijn werk als advocaat en een blogger en riep op tot zijn onmiddellijke vrijlating of om zijn zaak te opnieuw te laten beoordelen door een onafhankelijke rechter.

Klik hier voor de verzonden brief.

Meer nieuws uit Vietnam