Gezamenlijke verklaring: stop the crackdown
16 oktober 2017

Gezamenlijke verklaring: stop the crackdown

Vietnam

Een coalitie van Vietnamese en internationale mensenrechtenorganisaties, waaronder Lawyers for Lawyers, heeft de Vietnamese autoriteiten opgeroepen om de onderdrukking van het recht op vrijheid van meningsuiting in het land te stoppen. Een van Vietnam’s meest bekende mensenrechtenadvocaten en bloggers, Nguyen Van Dai, zit al bijna twee jaar in detentie, zonder nieuws over het proces tegen hem.

Nguyen Van Dai is de medeoprichter van het Vietnam-Comité voor de rechten van de mens en een pro-democratieactivist. Hij stond regeringscritici en leden van religieuze minderheden bij. Op 16 december 2015 werd Nguyen Van Dai gearresteerd, toen hij op weg was naar een ontmoeting met afgevaardigden van de Europese Unie (EU) in het kader van de jaarlijkse EU-Vietnam Dialoog over de rechten van de mens. Hij wordt verdacht van “het maken van propaganda tegen de Socialistische Republiek Vietnam” op grond van artikel 88 van het Wetboek van Strafrecht. Zijn huis werd doorzocht en er werden eigendommen in beslag genomen. Onmiddellijk daarna werd hij overgebracht naar een detentiecentrum.

Dit is niet de eerste keer dat Nguyen Van Dai is gearresteerd. In 2007 werd hij veroordeeld tot vier jaar gevangenisstraf; destijds ook voor het verspreiden van propaganda tegen de staat. Hij heeft deze straf uitgezeten en werd toen hij in 2011 vrijkwam nog enige tijd onder huisarrest geplaatst. Dit alles heeft Dai er niet van weerhouden door te gaan met zijn mensenrechtenwerk. Naast zijn werk als advocaat schrijft hij blogs en artikelen over de mensenrechten in Vietnam.

Klik hier voor de volledige verklaring.

Meer nieuws uit Vietnam