Advocaten veroordeeld
10 april 2017

Advocaten veroordeeld

Belarus

Op 17 maart 2017 heeft de rechtbank van Gomel in Wit-Rusland mensenrechtenadvocaten Leoid Sudalenko en Anatoly Poplavnyi schuldig bevonden aan het niet-naleven van de wettelijke vereisten voor de organisatie en het uitvoeren van massa-bijeenkomsten. Dit meldde Frontline Defenders op hun website.

Sudalenko en Poplavnyi waren betrokken bij vredige protesten op 19 februari 2017 die door ongeveer 2,000 Wit-Russen werden bijgewoond. Tijdens deze vreedzame demonstraties riepen de deelnemers de autoriteiten op om presidentieel besluit nummer 3, dat betrekking heeft op de ‘Preventie van Sociale Afhankelijkheid’, in te trekken. Een vergunning voor de protesten werd eerder door de autoriteiten afgewezen. Als gevolg van de protesten werden meer dan 250 Wit-Russen opgepakt, waaronder mensenrechtenverdedigers, activisten en journalisten. De rechtbank legde Sudalenko een waarschuwing op. Poplavnyi werd door de rechtbank veroordeeld tot tien dagen gevangenisstraf.

Sudalenko is hoofd van de mensenrechtenorganisatie Justice Initiative die slachtoffers van mensenrechtenschendingen in Wit-Rusland juridisch bijstaat. Sudalenko is door de politie verhoord voorafgaand aan zijn veroordeling.

Poplavnyi is lid van de mensenrechtenorganisatie ‘Viasna’. Deze organisatie geeft praktische bijstand aan slachtoffers van mensenrechtenschendingen. Daarnaast onderzoekt de organisatie de status van de organisatie de Wit-Russische rechtsstaat.

Meer nieuws uit Belarus