Beroep van advocaat Buzurgmehr Yorov verworpen
11 april 2017

Beroep van advocaat Buzurgmehr Yorov verworpen

Tajikistan

Begin maart 2017 heeft het Hof van Beroep van Tadzjikistan het beroep van Buzurgmehr Yorov verworpen en daarmee het eerdere oordeel van de rechtbank, een gevangenisstraf van 23 jaar, in stand gehouden. De zitting was gesloten voor publiek en ook EU-vertegenwoordigers kregen geen toestemming om de zitting bij te wonen.

Meer recent, op 16 maart 2017, werd Yorov’s straf door het Hooggerechtshof verhoogd met nog eens twee jaar, omdat hij schuldig zou zijn aan minachting en belediging van een ambtenaar.

Buzurgmehr Yorov was net begonnen met de vertegenwoordiging van de leiders van de Islamitische Renaissance Partij van Tadzjikistan (IRPT), toen hij op 28 september 2015 werd gearresteerd. Eerder die maand was de IRPT verboden en tot terroristische organisatie verklaard door de autoriteiten van Tadzjikistan. De leiders werden in september 2015 gearresteerd op grond van verschillende aanklachten. Na een ontmoeting met een van de leiders in voorarrest, gaf Yorov een interview waarin hij zei dat de gedetineerde politieke leiders werden gemarteld. Hij riep advocaten en mensenrechtenactivisten op zich te verenigen om gedetineerden te beschermen. Yorov werd na dit interview gearresteerd.

Op 6 oktober 2016 veroordeelde de rechtbank van de Dushanbe Yorov en zijn collega Nuriddin Makhkamov tot gevangenisstraffen van 23 en 21 jaar. Ook Makhkamov stond IRPT-leden bij. Hij werd gearresteerd op 22 oktober 2015. Oorspronkelijk werden beide advocaten beschuldigd van fraude en valsheid in geschrifte, later werden ze ook beschuldigd van extremisme. Tijdens het proces, dat voor het publiek gesloten was, ontkenden de advocaten schuld en stelden zij dat de zaak politiek gemotiveerd was en verband hield met hun verdediging van IPRT-leden.

Lawyers for Lawyers is ernstig bezorgd over de situatie van de mensenrechtenadvocaten in Tadzjikistan. Andere advocaten die politieke opponenten bijstonden, of werkten aan politiek gevoelige zaken, zijn ook gearresteerd, gevangengezet en geïntimideerd. We hebben onze bezorgdheid in een brief overgebracht aan de Speciale Rapporteur voor de onafhankelijkheid van rechters en advocaten van de Verenigde Naties.

 

Meer nieuws uit Tajikistan