Xie Yang schuldig bevonden aan 'ondermijning van de staat'
14 februari 2018

Xie Yang schuldig bevonden aan ‘ondermijning van de staat’

China

Net voor de jaarwisseling, op 26 december 2017, werd de Chinese advocaat Xie Yang schuldig bevonden aan ondermijning van de staat. Het lijkt de perfecte tijd voor de Chinese autoriteiten te zijn om advocaten voor de rechter te brengen. In de kerstvakantie zijn veel Westerse diplomaten, journalisten en NGO activisten afwezig. De Westerse wereld is gedurende deze periode afgeleid en kan dus minder snel reageren, wat vervolgens China de mogelijkheid biedt om harde uitspraken te doen. Volgens Patrick Poon, een China onderzoeker bij Amnesty International, is het niet de eerste keer dat China bekende activisten veroordeeld tijdens de kerstvakantie.

Xie Yang is een vooraanstaande mensenrechtenadvocaat. Hij pleitte zich op 26 december 2017 schuldig aan het aanzetten tot ondermijning van de staat. Hij kreeg daarom geen straf opgelegd. Tijdens de zitting bedankte Xie Yang de leden van de rechtbank, de officieren van justitie en zijn raadsman. Hij vervolgde zijn verhaal met de mededeling dat zijn rechten tijdens detentie en de procedure waren beschermd. Hij sprak ook zijn dank uit voor de beslissing van de rechtbank en beloofde in de toekomst als een goede burger aan de wet te houden. Ook gaf hij aan niet in hoger beroep te gaan. De zitting van Xie Yang werd gefilmd en is door de rechtbank online gezet. Vanaf minuut 12:53 is Xie Yang aan het woord. De zitting duurde slechts een kleine 15 minuten.

Op 14 februari 2018 heeft Lawyers for Lawyers contact gehad met Patrick Poon over Xie Yang. Xie Yang is inmiddels thuis en kan vrienden ontvangen. Hij staat echter onder surveillance van de politie. Hoewel aan Xie Yang geen straf is opgelegd wegens het aanzetten tot ondermijning van de staat, kan hij wel op elk moment worden onderworpen aan surveillance door de politie, zonder legitieme redenen. Het is onduidelijk hoe lang Xie Yang nog onder surveillance zal staan.

Meer nieuws uit China