Advocaat onderwerp van strafrechtelijk onderzoek
26 augustus 2015

Advocaat onderwerp van strafrechtelijk onderzoek

Armenia

UPDATE: Op 25 augustus 2015 beëindigde de Investigative Committee of Armenia de strafzaak tegen de mensenrechtenadvocaat Tigran Hayrapetyan.

Op 27 juli 2015 werd mensenrechtenadvocaat Tigran Hayrapetyan geïnformeerd dat de Special Investigative Agency een strafrechtelijk onderzoek naar hem gestart is. Dit melden Frontline Defenders op hun website. Hayrapetyan wordt verdacht van het belemmeren van een onderzoek, door het indienen van te veel verzoekschriften en provocerende vragen te stellen (in strijd met artikel 332 van het Wetboek van Strafrecht van Armenië). Als hij hiervoor wordt veroordeeld, kan hij 3 jaar gevangenisstraf en een boete van 500 euro krijgen.

Bovenstaande verdenkingen zijn naar verluidt gebaseerd op de advocaat ‘s verdediging van zijn cliënt Julietta Amarikyan. Julietta Amarikyan werd naar verluidt ten onrechte gedwongen opgenomen in een psychiatrische kliniek in november 2014. Een geschil met haar broer zou de aanleiding hiervoor geweest zijn. Tigran Hayrapetyan werkte aan haar zaak en dankzij zijn inspanningen werd Julietta Amarikyan vrijgelaten uit de kliniek.

De Special Investigative Agency startte hierna een onderzoek naar de beslissing van de rechtbank om Julietta Amarikyan te laten opnemen in de kliniek. In het kader van dit onderzoek moest Julietta Amarikyan verplicht een medisch onderzoek ondergaan. Tijdens dit onderzoek stelde Tigran Hayrapetyan de onderzoekers verschillende vragen over de zaak. Deze vragen werden beschouwd als “provocerend”, en de onderzoekers hebben later een klacht ingediend tegen hem voor ‘bemoeienis met het onderzoek’. Bovendien voerden zij aan dat hij te veel verzoekschriften had ingediend en daardoor de voortgang van het onderzoek verder belemmerd zou hebben. In totaal had hij drie verzoekschriften ingediend, waarbij hij verzocht om een ​​onafhankelijke deskundige op te nemen in het (medische) onderzoeksteam.

Lawyers for Lawyersis bezorgd over het strafrechtelijk onderzoek naar mensenrechtenadvocaat Tigran Hayrapetyan. Lawyers for Lawyers roept de autoriteiten van Armenië op om ervoor te zorgen dat Tigran Hayrapetyan zijn professionele activiteiten kan uitoefenen zonder ongepaste inmenging.

Meer nieuws uit Armenia