Mensenrechtenadvocaat Intigam Aliyev in voorlopige hechtenis
20 augustus 2014

Mensenrechtenadvocaat Intigam Aliyev in voorlopige hechtenis

Azerbaijan

Azerbeidzjan is voorzitter van het Comité van Ministers van de Raad van Europa, en moet daarom bij uitstek de  democratische waarden en mensenrechten uit het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens respecteren en naleven. Agressie tegen critici is niet nieuw. Recentelijk treedt Azerbeidzjan echter hard op tegen mensenrechtenverdedigers en NGO’s. Sinds juni zijn leiders van lokale NGO’s, kritische bloggers en mensenrechtenverdedigers gearresteerd; zij riskeren lange gevangenisstraffen op basis van gefabriceerde aanklachten. Ook advocaten zijn het slachtoffer.

Op de ochtend van 8 augustus 2014, werd Intigam Aliyev opgeroepen voor verhoor in de Serious Crimes Investigation Department van het Parket-generaal in Bakoe. Bij aankomst werd hij beschuldigd van belastingontduiking (op grond van artikel 213.1 van het Wetboek van Strafrecht), illegale ondernemingen (artikel 192.2 .2) en misbruik van zijn officiële vermogen (artikel 308.2). Hij werd direct hierna in voorlopige hechtenis geplaatst. Later die dag besloot de Nasimi rechtbank in Bakoe om de advocaat voor 3 maanden in voorlopige hechtenis te houden. Als de rechter Intigam Aliev schuldig acht aan de voormelde aanklachten, kan hij tot 7 jaar gevangenisstraf veroordeeld worden.

Intigam Aliyev is het hoofd van de Juridische Education Society, een mensenrechtenorganisatie die juridische ondersteuning biedt aan niet-gouvernementele organisaties en groepen met lage inkomens van de bevolking. Als mensenrechten advocaat heeft Intigam Aliyev meer dan 200 zaken aangediend bij het Europees Hof van de Rechten van de mens tegen Azerbeidzjan, inzake verkiezings fraude, misbruik van de vrijheid van meningsuiting en het recht op een eerlijk proces.

Intigam’s arrestatie staat vermoedelijk in verband met het feit dat het EHRM is begonnen met het onderzoeken van de door hem ingediende zaken. Daarnaast zou het verband kunnen houden met  een recente toespraak die hij hield bij de Parlementaire Assemblee van de Raad van Europa. In deze toespraak uitte Intigam Aliyev openlijk kritiek op de autoriteiten van Azerbeidzjan om de slechte mensenrechtensituatie in het land, het groeiend aantal politieke gevangenen, en de beperkingen die de overheid oplegt aan onafhankelijke NGO’s.

Op 9 augustus 2014 heeft Intigam Aliyev via zijn advocaat een verklaring laten uitgaan, waarin hij alle aanklachten ontkent. Hij verklaarde dat de motieven achter zijn arrestatie niet juridisch, maar “politiek” zijn.  Intigam Aliyev’s advocaat heeft beroep ingesteld tegen de uitspraak om hem 3 maanden in voorlopige hechtenis te houden.

Lawyers for Lawyers heeft samen met de Law Society of England and Wales brieven gestuurd naar de autoriteiten van Azerbeidzjan om hen op te roepen tot het onmiddellijk en onvoorwaardelijk vrijlaten van Intigam Aliyev uit voorlopige hechtenis, en het laten vallen van de aanklachten tegen hem. Klik hier om de verzonden brieven te bekijken.

Meer nieuws uit Azerbaijan