Rommel Durán opgepakt en vastgehouden onder slechte omstandigheden
15 augustus 2014

Rommel Durán opgepakt en vastgehouden onder slechte omstandigheden

Colombia

Op 9 augustus 2014 werd Rommel Durán Castellanos, Colombiaanse advocaat, opgepakt in het dorp Curumaní in de regio Cesar. Rommel werkt onder meer voor het juridische team ‘Pueblos’. Volgens onze informatie werd de advocaat door de politie uit zijn auto gehaald en vervolgens overgedragen aan de landelijke recherche (SIJIN). De arrestatie zou plaatsvinden op grond van een arrestatiebevel op verdenking van ‘samenzweren’. De betrokken agenten lieten niet weten wie het bevel had gegeven.

Na de arrestatie hebben agenten van SIJIN Rommel’ s telefoon afgepakt, hebben ze hem gefilmd en gefotografeerd en hebben ze hem verboden contact op te nemen met zijn advocaat. In de nacht van zaterdag op zondag, waarop hij in detentie werd gehouden, hebben vele organisaties pogingen gedaan om in contact te komen met de betreffende agenten. Die namen echter geen enkel telefoontje aan. Nadat hij 20 uur was vastgehouden is Rommel op 10 augustus 2014 vroeg in de morgen vrij gelaten. Het openbaar ministerie gaf daarbij aan dat zijn arrestatie een vergissing was geweest.

In de 20 uur dat Rommel werd vastgehouden, verbleef hij lange tijd in een extreem warme kelder, terwijl hij geboeid was. Hij werd gefilmd en gefotografeerd zonder toestemming, hij mocht geen contact opnemen met zijn advocaat en hij mocht niet slapen. Vanwege deze behandeling is aangifte gedaan.

Mogelijk houdt de arrestatie van Rommel verband met zijn werk voor de gemeenschap Pitalito. Enkele leden van die gemeenschap waren op 23 juli 2014 ernstig bedreigd door leden van SIJIN en van de politie uit Curumani. Dit nieuws is door – onder meer – Rommel verspreid.

Meer nieuws uit Colombia