Thulani Maseko veroordeeld tot 2 jaar cel
22 augustus 2014

Thulani Maseko veroordeeld tot 2 jaar cel

eSwatini

Advocaat Thulani Maseko is, samen met journalist Bheki Makhubu, op 17 juli door het hooggerechtshof in Swaziland veroordeeld vanwege vermeende ‘minachting van de rechtbank’. Kort daarna werd hen beiden een gevangenisstraf van twee jaar opgelegd. Normaal gesproken wordt voor dit vergrijp een straf van 30 dagen gevangenisstraf of een geldboete van € 2.200 opgelegd.

De veroordeling houdt verband met hun kritische uitlatingen in enkele tijdschriftartikelen naar aanleiding van de arrestatie van een ambtenaar. Die had de chauffeur van een rechter van het hooggerechtshof aangehouden vanwege een verkeersovertreding. Maseki en Makhubu zetten in de artikelen hun vraagtekens bij de integriteit, onafhankelijkheid en onpartijdigheid van de rechterlijke macht in Swaziland.

De rechter oordeelde, onder verwijzing naar de grondwet, dat het recht op vrijheid van meningsuiting niet absoluut maar begrensd is. Volgens het Southern Africa Human Rights Defenders Network (SAHRDN) laten deze smalle interpretatie van de grondwet en de veroordeling zien dat de rechterlijke macht niet om kan gaan met kritiek. Ook spreekt SAHRDN haar zorg uit dat de veroordeling een verkeerd precedent zal scheppen.

Na hun aanvankelijke arrestatie in maart, oordeelde een rechter begin april dat de arrestatie en het voorarrest van Maseko en Makhubu onrechtmatig waren en werden ze vrijgelaten. Kort daarna werden zij echter opnieuw gearresteerd.

In juni heeft Lawyers for Lawyers brieven gestuurd aan de autoriteiten van Swaziland. Momenteel beraadt zij zich met andere organisaties op te nemen actie.

Meer nieuws uit eSwatini