Li Chunfu op borgtocht vrijgelaten
10 februari 2017

Li Chunfu op borgtocht vrijgelaten

China

Op 12 januari 2017 is de 44-jarige advocaat Li Chunfu, na een gevangenschap van bijna 18 maanden, op “borgtocht” vrijgelaten. Li Chunfu is de jongere broer van Li Heping, een andere prominente mensenrechtenadvocaat die op 10 juli 2015 (een maand voordat Li Chunfu zelf werd gearresteerd) was opgepakt. Toen de echtgenote van Li Chunfu, Bi Liping, hem op 12 januari jl. op het politiebureau zag, zag ze een man “die zo dun was als stokjes” met ogen “die bleek en levenloos” waren.

Li Chunfu werd op 1 augustus 2015 gearresteerd en onder “residential surveillance” geplaatst.  In januari 2016 werd hij formeel aangeklaagd voor “subversion of state power”. Hij mag nu op borgtocht in vrijheid de behandeling van de zitting afwachten.

Kort na zijn vrijlating is Li Chunfu opgenomen in het ziekenhuis omdat hij symptomen van schizofrenie toonde. Familieleden van Li laten weten dat hij zes maanden lang geplaatst is geweest onder “residential surveillance”. Dat zou kunnen betekenen dat Li Chunfu zes maanden lang in een geheime gevangenis heeft gezeten, en dat hij gedurende die tijd gemarteld is.

Li Chunfu komt uit een arm gezin uit de Henan provincie en hij had vroegtijdig school verlaten om in de fabrieken te werken. Uiteindelijk is hij door zelfstudie toch in 2005 advocaat geworden en hij koos ervoor om op te komen voor de mensenrechten. Volgens zijn schoonzus koesterde Li iedere zaak die hij behandelde. Li heeft 200 mijnwerkers uit Hebei bijgestaan en ook leden van de Falungong.

Meer nieuws uit China