Pu Zhiqiang veroordeeld tot voorwaardelijke gevangenisstraf van 3 jaar
22 december 2015

Pu Zhiqiang veroordeeld tot voorwaardelijke gevangenisstraf van 3 jaar

China

Op 22 december 2015 is advocaat Pu Zhiqiang veroordeeld tot een voorwaardelijke gevangenisstraf van drie jaar. Hij werd schuldig bevonden aan het “zoeken van ruzie” en het “aanzetten tot etnische haat” nadat hij een aantal berichten op social media gepost had.

Pu Zhiqiang  werd op 4 mei 2014 gearresteerd nadat hij een bijeenkomst had bijgewoond waarbij de Tiananmen-protesten van 1989 werden herdacht. Begin mei 2015, een jaar na zijn arrestatie, hoorde hij pas van de rechtbank in Peking wat hem ten laste wordt gelegd. Het betreft ‘het aanwakkeren van etnische haat en het ‘zoeken van ruzie en veroorzaken van problemen’, naar aanleiding van een aantal berichten van Pu op social mediaplatform Weibo.

Pu staat bekend om zijn zaken op het gebied van vrijheid van meningsuiting. Hij is het boegbeeld van een groep Chinese advocaten die gevoelige zaken durft aan te nemen, bijvoorbeeld de verdediging van personen die binnen de communistische partij uit de gratie zijn gevallen of anderzijds door de overheid worden dwarsgezeten. Ook verdedigde hij de bekende kunstenaar Ai Weiwei.

Pu wordt al jaren onder toezicht gehouden door de Chinese autoriteiten vanwege de vrijheid-van-meningsuitingszaken die hij doet en vanwege zijn politieke overtuiging. In 1989 werd Pu lid van de pro-democratie beweging; in 2008 ondertekende hij Charter 08, waarmee openlijk werd opgeroepen fundamentele wijzigen in China teweeg te brengen, zoals een onafhankelijk juridisch systeem, vrijheid van vereniging, en de afschaffing van het eenpartijstelsel. Na de publicatie van Charter 08 werd Pu Zhiqiang opgeroepen om zich te melden bij de politie, evenals na de bekendmaking van de uitreiking van Nobelprijs voor de vrede aan Liu Xiaobo.

Pu Zhiqiang eindigde op de shortlist van de jury voor de L4L-Award 2015.

Meer nieuws uit China