Nguyen Van Dai aangevallen en gearresteerd
22 december 2015

Nguyen Van Dai aangevallen en gearresteerd

Vietnam

Lawyers for Lawyers en Lawyers Rights’ Watch Canada (LRWC) zijn bezorgd over de fysieke aanval op-, en de arrestatie van mensenrechtenadvocaat Nguyen Van Dai. We hebben reden om te geloven dat hij het onderwerp van deze aanval en arrestatie was in verband met zijn legitieme activiteiten als advocaat.

Nguyen Van Dai is de mede-oprichter van de Vietnam-Comité voor de rechten van de mens en een pro-democratie activist. Hij stond regeringscritici en leden van religieuze minderheden bij.

Op 6 december 2015 werden Nguyen Van Dai en mensenrechtenverdedigers Ly Quang Son, Vu Van Minh en Le Manh Thang aangevallen en geslagen door ongeveer 20 gemaskerde mannen. De aanvallers reisden in twee auto’s zonder kentekenplaten en op vijf motoren. Ze beroofden alle vier de mannen van hun mobiele telefoons en portefeuilles.

Eerder die dag had Nguyen Van Dai een lezing gegeven over de grondwet en de fundamentele rechten van de mens voor een publiek van ongeveer 70 mensen. De lezing vond plaats in het huis van de voormalige politieke gevangene Tran Huu, in het kader van de internationale mensenrechtendag.

Daarna, op 15 december 2015, werd Nguyen Van Dai gearresteerd door een grote hoeveelheid politieagenten. Zijn supporters geloven dat hij werd gearresteerd op verdenking van “propaganda” tegen Vietnam.

De situatie in Vietnam is de afgelopen maanden steeds gevaarlijker geworden voor mensenrechtenverdedigers. Er is een aanhoudende patroon van fysiek geweld jegens mensenrechtenverdedigers, bloggers en advocaten. Advocaten Tran Don Nam en Le Luan werden een paar weken geleden ook het slachtoffer van een fysieke aanval.

Lawyers for Lawyers en LRWC hebben de Vietnamese autoriteiten opgeroepen om Nguyen Van Dai onmiddellijk vrij te laten en te garanderen dat een onafhankelijk onderzoek zal worden uitgevoerd naar de aanval op Nguyen Van Dai.

Ook heeft Lawyers for Lawyers de delegatie van de Europese Unie in Vietnam en de ambassadeurs van de EU-lidstaten in Vietnam verzocht om Nguyen Van Dai te bezoeken in de gevangenis en te rapporteren over zijn toestand.

Op 13 januari 2016 heeft Lawyers for Lawyers de delegatie tevens gevraagd aandacht te vragen bij de Vietnamese autoriteiten voor het feit dat Nguyen Van Dai en zijn collega geen toegang hebben tot hun advocaat en dat zij niet bezocht mogen worden door familie.

Meer nieuws uit Vietnam