Voorlopig rapport bevindingen Caravana 2014
12 november 2014

Voorlopig rapport bevindingen Caravana 2014

Colombia

In oktober is een kort voorlopig rapport gepubliceerd waarin de eerste bevindingen van de Caravana Internacional de Juristas (Caravana) worden gepresenteerd. Tijdens de Caravana 2014, die plaatsvond van 23 tot 30 augustus, bezocht een groep van ongeveer 70 advocaten, rechters en andere juristen Colombia om de situatie van advocaten en rechters aldaar te onderzoeken. Twee vrijwilligers uit de Lawyers for Lawyers focusgroep ‘Latijns Amerika’ namen deel aan de missie.

Eén van de belangrijkste doelen van de Caravana was om de zichtbaarheid van het werk van Colombiaanse mensenrechtenadvocaten te vergroten. Om dit te bereiken spraken de verschillende deelnemers in Bogota en in zeven andere Colombiaanse regio’s (Bucaramanga, Buenaventura, Cali, Cartagena, Medellin, Pasto en Santa Marta) enerzijds met rechters en met advocaten en hun cliënten en anderzijds met de ombudsman en autoriteiten zoals de openbaar aanklager, ambassades en ministeries.

Uit het rapport komt naar voren dat de moorden, bedreigingen en stigmatisatie van advocaten en rechters in Colombia niet afnemen. Advocaten kunnen daardoor hun functie niet uitoefenen, waardoor de toegang tot het recht van alle burgers wordt beperkt. Vooral advocaten die opkomen voor mensen die van hun land zijn verdreven, slachtoffers van misdrijven door militairen of politieambtenaren en familieleden van verdwenen personen worden stelselmatig lastiggevallen. Vooral de situatie van mensenrechtenadvocaten in Cali, Valle de Cauca en Bolívar  is ernstig; sinds de Caravana in 2010 zijn vele advocaten gedood. In het algemeen blijven mensenrechtenverdedigers obstakels ondervinden bij het uitvoeren van hun werkzaamheden, omdat zij het slachtoffer zijn van bedreigingen, aanvallen en surveillance. Zorgwekkend is de voortdurende stigmatisering van mensenrechtenverdedigers. Zij worden vaak vals beschuldigd van rebellie, corruptie en justitiële fraude.

Een uitgebreid rapport over de bevindingen van de missie zal begin 2015 verschijnen.

Meer nieuws uit Colombia