Gerechtelijke intimidatie van advocaat Azza Soliman
6 februari 2015

Gerechtelijke intimidatie van advocaat Azza Soliman

Egypt

Op 24 januari 2015 werd mensenrechtenadvocaat Azza Soliman geïnformeerd dat er een strafrechtelijk onderzoek naar haar gestart is op beschuldiging van het schenden van de ‘protest wet’. Op die dag ging Soliman vrijwillig naar het kantoor van het Openbaar Ministerie om te getuigen over het gewelddadig opbreken van een protest (georganiseerd door de politieke partij Popular Alliance) door de veiligheidsdiensten. Tijdens het opbreken van dit protest werd een activist gedood. Soliman nam niet deel aan het protest, maar was toevallig in de buurt en was getuige van het schieten op de activist.

Nadat Soliman had getuigd, werd zij ondervraagd en door dezelfde openbaar aanklager bij wie zij haar getuigenis had afgelegd verteld dat zij tezamen met 4 andere getuigen wordt aangeklaagd voor het “illegaal verzamelen” en het “deelnemen aan een niet toegestaan protest die de veiligheid van de openbare veiligheid schaadt”. Soliman werd in afwachting van het onderzoek samen met de andere vier vrijgelaten.

Lawyers for Lawyers maakt zich zorgen over de situatie van mensenrechten advocaten in Egypte. Twee andere advocaten werden ook vervolgd voor het schenden van de ‘protest wet’. L4L overweegt momenteel welke acties te nemen voor de Egyptische advocaten.

Meer nieuws uit Egypt