Advocaat uit Dagestan mishandeld
6 februari 2015

Advocaat uit Dagestan mishandeld

Russian Federation

Op 4 februari 2015 viel een groep ongeïdentificeerde mannen advocaat Murad Magomedov aan in Dagestan. Hij hield daar meerdere verwondingen aan over.

De aanval vond op klaarlichte dag plaats tijdens een onderbreking van een zitting bij het hooggerechtshof waarin Magomedov zijn client, Akhmed Israpilov, bijstond, die terecht stond vanwege verdenking van terrorisme.

De advocaat werd aangevallen en zwaar mishandeld door een groep van vijf personen en liep daarbij ernstige hoofdwonden op. Hij werd naar de Republican Central Clinical Hospital gebracht,waar hij momenteel wordt behandeld voor een hersenschudding, meerdere verwondingen en een kaakfractuur.

Magomedov, die ook voor het Dagestaanse kantoor van het Memorial Human Rights Center werkt, is eerder bedreigd vanwege zijn werk als mensenrechtenadvocaat. Hij staat slachtoffers bij van een grootschalige ‘speciale operatie’, uitgevoerd door de politie en militaire eenheden in het Dagestaanse dorp Vremenyl in september 2014. In deze zaak treedt Magomedov niet op als vertegenwoordiger van Memorial.

Lawyers for Lawyers is zeer bezorgd over de gewelddadige mishandeling van de mensenrechtenadvocaat en roept de Russische autoriteiten op om terstond een grondig onderzoek te starten en effectieve maatregelen te treffen om haar advocaten te beschermen.

Meer nieuws uit Russian Federation