Lawyers for Lawyers roept autoriteiten op tot vrijlating Yara Sallam
8 december 2014

Lawyers for Lawyers roept autoriteiten op tot vrijlating Yara Sallam

Egypt

Lawyers for Lawyers heeft vernomen dat mevrouw Yara Sallam is gearresteerd in Caïro op 21 juni 2014 nadat de politie een vreedzaam protest tegen de “anti-protestwet” beëindigde. Hoewel zij volgens onze berichten in de buurt was van het protest, nam ze daaraan niet deel. Desondanks werd zij, samen met meer dan activisten, gearresteerd. Sindsdien wacht ze haar proces af in detentie.

Yara Sallam is een prominent mensenrechtenadvocaat in Egypte en hoofd van de Egyptian Initiative for Personal Rights, een mensenrechtenorganisatie die basale rechten en vrijheden probeert te versterken en beschermen door middel van onderzoek, advocacy en juridische steun. In 2013 ontving Sallam de North African Shield Human Rights Defender Award voor haar werk in Egypte.

Volgens onze informatie werd het proces, toen Yara Sallam een paar dagen na haar arrestatie in de rechtszaal verscheen, uitgesteld tot 13 september 2014. Tegen de verwachtingen in werd vrijlating op borgtocht haar geweigerd en werd ze vervolgens verplaatst naar de Qanater-gevangenis. Gezien rapporten van mensenrechtenorganisaties over geweld en misbruik gericht tegen vrouwelijke gevangenen in die gevangenis is Lawyers for Lawyers bezorgd over haar mentale en fysieke gezondheid.

Naar verluidt is het proces op 13 september uitgesteld in een besloten zitting die Yara Sallam niet mocht bijwonen. Dit druist in tegen haar recht op een eerlijk proces. Op 11 oktober werd het proces opnieuw uitgesteld to 16 oktober. Daarnaast hebben waarnemers gerapporteerd dat er geen bewijs is voor de aanklacht tegen Yara Sallam en dat politierapporten elkaar tegenspreken.

Om deze redenen heeft Lawyers for Lawyers de autoriteiten opgeroepen om Yara Sallam onvoorwaardelijk vrij te laten. We zullen deze zaak op de voet blijven volgen.

Meer nieuws uit Egypt