Razan Zeitouneh één jaar vermist
9 december 2014

Razan Zeitouneh één jaar vermist

Syria

Sinds advocaat Razan Zeitouneh, haar man en twee collega’s op 9 december 2013 werden ontvoerd is er niks meer van ze vernomen. Razan Zeitouneh, Wael Hamada, Samira Khalil en Nazem Hammadi werden ontvoerd in Douma, een stad die wordt gecontroleerd door gewapende oppositiegroepen. Zevenenvijftig organisaties, waaronder Lawyers for Lawyers, hebben de feitelijke machthebbers op 9 december 2014, precies 1 jaar na de ontvoering, in een gezamenlijke verklaring opgeroepen om de vier onmiddellijk vrij te laten.

Razan Zaitouneh is een van de belangrijkste advocaten verdedigen van politieke gevangenen in Syrië sinds 2001. Sinds het begin van de crisis in 2011, heeft Razan Zaitouneh een belangrijke rol gespeeld bij de inspanningen om mensenrechten voor iedereen te verdedigen en onafhankelijke groepen en activisten in Syrië te beschermen. Razan Zeitouneh is mede -oprichter van de Lokale Coördinatie Comités in Syrië (LCC) en het Schendingen Documentatie Centrum (VDC), dat alle schendingen van de mensenrechten in Syrië documenteert. Daarnaast is zij mede-oprichter van de ‘ondersteunende bureau voor lokale ontwikkeling en kleine projecten (LDSPS), dat basisbehoeften, essentiële diensten en ondersteuning aan medische en ontwikkelingscentra in Syrië verstrekt.

Een aantal maanden voor haar ontvoering heeft Zeitouneh bedreigingen ontvangen, waarover zij schreef op het online platform Now Lebanon. Tevens heeft zij mensenrechtenactivisten buiten Syrië in september al op de hoogte gebracht van de bedreigingen van lokale gewapende groepen uit Douma.

Meer nieuws uit Syria