Mahienour el-Massry 1 jaar in de gevangenis
11 mei 2016

Mahienour el-Massry 1 jaar in de gevangenis

Egypt

Lawyers for Lawyers riep vandaag de Egyptische autoriteiten op om de aanklachten tegen advocaat Mahienour el-Massry te laten vallen en haar onmiddellijk vrij te laten. Mahienour el-Massry zit vandaag precies 1 jaar in de gevangenis.

Op 31 mei 2015 veroordeelde het Hof van Beroep El-Massry, samen met negen activisten, tot een jaar en drie maanden gevangenisstraf. Zij worden beschuldigd van, onder andere, “het aanvallen van veiligheidstroepen.” Ze zat al in preventieve hechtenis sinds de eerste zitting in hoger beroep op 11 mei 2015.

De veroordeling van El-Massry volgde na een incident in maart 2013, toen zij samen met andere advocaten naar het politiebureau in Raml ging om juridische bijstand te verlenen aan drie activisten die waren gearresteerd en naar de politie waren gestuurd door aanhangers van het Moslim Broederschap (de “Raml politiebureau” zaak).  Bij aankomst op het politiebureau werden de advocaten uitgescholden door de politie. Zij begonnen hierna een vreedzame ‘sit-in’ bij het politiebureau.

Lawyers for Lawyers is bezorgd over de gemelde verslechterde detentieomstandigheden van Mahienour el-Massry in de Damanhour gevangenis in Egypte en zal haar situatie op de voet blijven volgen.

Meer nieuws uit Egypt