Proces tegen Mahienour El-Massry
2 oktober 2015

Proces tegen Mahienour El-Massry

Egypt

Op 21 september 2015 heeft het Hof van Raml een aanvraag ingediend door mensenrechtenadvocaat Mahienour El-Massry en twee anderen verworpen. De drie hadden verzocht om de uitvoering van hun straf op te schorten totdat hun zaak door het Cassatie Hof beoordeeld is.

Op 31 mei 2015 veroordeelde heeft het Hof van Beroep El-Massry, samen met negen activisten, tot een jaar en drie maanden gevangenisstraf. Zij worden beschuldigd van, onder andere, “het aanvallen van veiligheidstroepen.” Ze was in preventieve hechtenis sinds de eerste zitting in hoger beroep op 11 mei 2015.

De veroordeling van El-Massry volgde na een incident in maart 2013, toen zij samen met andere advocaten naar het politiebureau in Raml ging om juridische bijstand te verlenen aan drie activisten die waren gearresteerd en naar de politie waren gestuurd door aanhangers van het Moslim Broederschap (de “Raml politiebureau” zaak).  Bij aankomst op het politiebureau werden de advocaten uitgescholden door de politie. Zij begonnen hierna een ‘sit-in’ bij het politiebureau, om te eisen dat het Openbaar Ministerie de politie agressie tegen hen zou onderzoeken.

Lawyers for Lawyers roept de Egyptische autoriteiten op om Mahienour el-Massry onmiddellijk vrij te laten en de aanklachten tegen haar te laten vallen, als deze gericht zijn op het belemmeren van haar vreedzame mensenrechtenactiviteiten.

Meer nieuws uit Egypt