Gezamenlijke verklaring voor de vrijlating van Khalil Maatouk
7 oktober 2015

Gezamenlijke verklaring voor de vrijlating van Khalil Maatouk

Syria

De Syrische regering moet de prominente mensenrechtenadvocaat Khalil Maatouk en zijn collega Mohamed Zaza onmiddellijk en onvoorwaardelijk vrijlaten, zeiden 51 organisaties, waaronder Lawyers for Lawyers, op 6 oktober 2015. Ma’touq en Zaza werden 3 jaar geleden, begin oktober 2012, gearresteerd.

Maatouk, directeur van het Syrische Centrum voor Juridische Studies en Onderzoek, is een mensenrechtenadvocaat die al meer dan 20 jaar mensenrechtenactivisten bijstaat. Sinds 2 oktober 2012 wordt Khalil Maatouk illegaal vastgehouden door de Syrische regering. Op die dag werd hij, samen met zijn collega Mohamed Zaza, gearresteerd op een controlepunt van de autoriteiten toen hij van zijn huis naar zijn kantoor reed. Er is reden om te geloven dat zijn arrestatie en detentie direct gerelateerd zijn aan hun mensenrechtenwerk.

Volgens vrijgelaten gevangenen worden de twee mannen vastgehouden door de Syrische autoriteiten, die hen lijken te verhuizen tussen de verschillende detentiecentra in Damascus, inclusief de “Palestine Branch”, een detentiecentrum gerund door de militaire inlichtingendienst. Ondanks herhaalde verzoeken van familie en advocaten om informatie over hun lot en verblijfplaats, is het onduidelijk waar de mannen worden vastgehouden. Khalil Maatouk’s gezondheid is ernstig in gevaar omdat hij lijdt aan een ernstige longziekte en medische zorg hem ontzegd wordt.

In 2015 eindigde Khalil Maatouk als tweede op de shortlist van de jury van de L4L Award.

Klik hier voor de gehele verklaring.

Meer nieuws uit Syria