Situatie advocaten verslechtert in rap tempo
14 mei 2015

Situatie advocaten verslechtert in rap tempo

Egypt

De situatie van advocaten in Egypte verslechtert in een rap tempo. Advocaten zijn het slachtoffer van arrestaties, vervolgingen en politiegeweld dat zelfs geleid heeft tot de dood van twee advocaten tijdens detentie. De International Commission of Jurists documenteerde de aanvallen op advocaten in Egypte.

Mahinour El-Massry
Op 11 mei 2015 vond de eerste zitting in beroep in de zaak van mensenrechtenadvocaat Mahinour el-Massry plaats bij het Hof van Beroep van El Raml. In februari 2015 werd Mahienour El-Massry veroordeeld tot twee jaar gevangenisstraf voor het  “aanvallen van veiligheidstroepen”, nadat zij in maart 2013 samen met andere advocaten naar politiebureau in Raml ging om juridische bijstand te verlenen aan drie activisten die waren gearresteerd en naar de politie waren gestuurd door aanhangers van het Moslim Broederschap (de “Raml politiebureau” zaak). De uitvoering van het vonnis kon worden opgeschort tegen betaling van een borg van 5000 Egyptische pond (ongeveer € 580) per persoon. El-Massry betaalde de borg. Tijdens de zitting in hoger beroep besloot het hof om El-Massry in preventieve detentie te plaatsen. El-Massry’s familie, vrienden en journalisten mochten de zitting niet bijwonen. De zaak werd verdaagd tot 31 mei.

Imam Afifi en Karim Hamdi
Op 10 april werd Imam Afifi, een 63-jarige advocaat, aangevallen en gearresteerd in de wijk Mataria, waar een demonstratie plaats vond. Hij werd vastgehouden in Mataria politiebureau, waar hij naar verluidt harde klappen op het hoofd kreeg. Op 11 april werd hij opgenomen in het ziekenhuis, waar hij op 22 april overleed aan zijn verwondingen. Ook advocaat Karim Hamdi wird het slachtoffer van politiegeweld. Op 22 februari werd hij gearresteerd en ondervraagd op verdenking van het deelnemen aan een ongeautoriseerde demonstratie tegen de regering. Toen hij in detentie zat werd hij naar verluidt geslagen op zijn hals, borst en buik. Hij stierf twee dagen later in het ziekenhuis.

Azza Soliman
Op 24 januari 2015 ging advocaat Azza Soliman vrijwillig naar het kantoor van het Openbaar Ministerie om te getuigen over het gewelddadig opbreken van een protest (georganiseerd door de politieke partij Popular Alliance) door de veiligheidsdiensten. Tijdens het opbreken van dit protest werd een activist gedood. Soliman nam niet deel aan het protest, maar was toevallig in de buurt en was getuige van het neerschieten op de activist. Op 23 maart 2015 besloot de openbaar aanklager dat Azza Soliman niet langer een getuige was in de zaak, maar een verdachte. Ze wordt beschuldigd van illegaal protesteren en het overtreden van de openbare orde en veiligheid.

L4L riep de Egyptische autoriteiten op om een einde te maken aan de verschillende vormen van intimidatie van advocaten, en te garanderen dat zij hun werk kunnen doen zonder oneigenlijke inmenging.

Meer nieuws uit Egypt