Tarek Hussein vrijgelaten
10 augustus 2017

Tarek Hussein vrijgelaten

Egypt

Mensenrechtenadvocaat Tarek Hussein is afgelopen 27 juli vrijgelaten na 40 dagen in hechtenis te hebben gezeten. Hij is herenigd met zijn familie. Tarek Hussein kan wel nog steeds gedetineerd worden, aangezien de officier van justitie het onderzoek niet formeel heeft gesloten. L4L juicht Tarek Hussein’s vrijlating toe, en zal zijn situatie op de voet blijven volgen.

Tarek Hussein werd op 17 juni 2017 gearresteerd. De politie nam daarbij zijn laptop en mobiele telefoon in beslag. Hij werd beschuldigd van het “toetreden tot een illegale organisatie” en het “oproepen tot protesteren”. Al op 18 juni 2017 besloot de openbaar aanklager dat Tarek Hussein op borgtocht vrijgelaten kon worden. Hussein betaalde de borgtocht van 2000 EGP (circa 99 euro), maar werd niet vrijgelaten. L4L riep de autoriteiten op tot zijn onmiddellijke vrijlating.

Tarek Hussein werd gearresteerd in het kader van een ‘crackdown’ van mensenrechtenverdedigers. Nadat het Parlement besloten had om de Rode Zee-eilanden Tiran en Sanafir aan Saoedi-Arabië over te dragen, braken er grootschalige protesten uit. Tarek Hussein was de advocaat van een aantal personen die tijdens deze ‘crackdown’ werden gearresteerd.

Er is nog een andere advocaat gearresteerd in verband met de protesten rondom het overdragen van de eilanden. Op 23 mei 2017 werd Khaled Ali, een prominente mensenrechtenadvocaat en voormalig presidentskandidaat, opgepakt. Hij is de dag daarna op borgtocht vrijgelaten. Volgens zijn advocaat Negad al Borai wordt Khaled Ali beschuldigd van het maken van fysieke gebaren “die de publieke moraal schenden”. De aanklacht houdt verband met een foto waarop te zien is hoe Khalid Ali buiten het Hoogste Administratief Hof met zijn aanhangers een uitspraak viert. Het ging hierbij om de uitspraak om het ​​overheidsbesluit om de controle over de Tiran- en Sanafir eilanden aan Saoedi-Arabië te overhandigen, ongedaan te maken. Khaled Ali ontkent de aanklachten. Als hij veroordeeld wordt kan hij niet alleen een gevangenisstraf of boete opgelegd krijgen, maar zou hij zich ook niet langer verkiesbaar kunnen stellen. Het proces tegen hem werd na de eerste zitting uitgesteld tot 18 september 2017.

L4L zal ook de situatie van Khalid Ali op de voet blijven volgen.

Meer nieuws uit Egypt