Strafzaak tegen mensenrechtenadvocate Siti Kasim
9 september 2017

Strafzaak tegen mensenrechtenadvocate Siti Kasim

Malaysia

L4L is bezorgd over de strafzaak die aanhangig is gemaakt tegen de Maleisische advocate Siti Kasim.

Op 3 april 2016 vond een bijeenkomst plaats van de transgender gemeenschap van Maleisië. Siti Kasim was gevraagd als advocaat bij deze bijeenkomst aanwezig te zijn. Tijdens de bijeenkomst werd een inval gedaan door de Maleisische religieuze autoriteit (JAWI). Deze inval vond plaats zonder de vereiste machtiging en zonder de vereiste aanwezigheid van de politie. Na zich te hebben geïntroduceerd als advocaat, stelde Siti Kasim hierover vragen aan de aanwezige JAWI ambtenaren. Op 7 april 2017 werd zij vervolgens gearresteerd wegens “criminele intimidatie” en “tegenwerking van een ambtenaar” (obstructing a public servant). Na te zijn vrijgelaten maakte Siti Kasim een civiele procedure aanhangig wegens onrechtmatige aanhouding. Kort daarna vernam zij dat zij strafrechtelijk zou worden vervolgd wegens tegenwerking van een ambtenaar. Hierop staat een maximale straf van 2 jaar hechtenis, een boete van RM 10.000 (USD 2.331) of een combinatie van beide.

L4L is verontrust over het feit dat Siti Kasim wordt vervolgd voor feiten die verband hielden met, en niet verder gingen dan, de legitieme uitoefening van haar taken als advocaat. Bovendien lijkt de strafrechtelijke vervolging van Siti Kasim verband te houden met het feit dat zij een civiele procedure is gestart wegens onrechtmatige aanhouding.

L4L heeft een brief geschreven aan de autoriteiten van Maleisië om haar zorgen te uiten over de strafrechtelijke vervolging van Siti Kasim en zal deze zaak op de voet blijven volgen.

Meer nieuws uit Malaysia