Zitting in 'Raml politiebureau'-zaak
25 november 2014

Zitting in ‘Raml politiebureau’-zaak

Egypt

Op 17 november 2014 werd in de rechtbank in Raml een zitting gehouden in de “Raml politiebureau” strafzaak, waarin mensenrechtenadvocaat Ms. Mahienour el-Massry terecht staat. Het hof hoorde drie getuigen. De verdediging verzocht de rechter bovendien om de personen die de klacht indienden tegen El-Massry op te roepen, en om het politie rapport toe te voegen. De rechter besloot om de zitting te verdagen tot 8 december.

El-Massry staat terecht op verdenking van het “aanvallen van veiligheidstroepen”, nadat zij in maart 2013 samen met andere advocaten naar politiebureau in Raml ging om juridische bijstand te verlenen aan drie activisten die waren gearresteerd en naar de politie waren gestuurd door aanhangers van het Moslim Broederschap (de “Raml politiebureau” zaak). De advocaten werden aangevallen door de politie in het politiebureau en El-Massry werd korte tijd vastgehouden voordat het Openbaar Ministerie besloot om haar en de anderen vrij te laten.

Verder werd El-Massry op 2 januari 2014 (in haar afwezigheid) veroordeeld tot twee jaar gevangenis straf en een boete van 50.000 Egyptische pond (€ 5000), op de beschuldigingen van het schenden van het protest wet, het “aanvallen van veiligheidstroepen”, en het “verstoren van het verkeer”, nadat zij een vreedzaam protest had bijgewoond. Op 21 september 2014 stelde het Hof van Beroep van Alexandrië El-Masry in het gelijk, en werd het vonnis tegen haar vernietigd. Zij werd dezelfde dag nog vrijgelaten. Haar vrijlating kwam vlak nadat bekend werd dat de Ludovic Trarieux Award aan haar was toegekend. Op 31 oktober nam zij deze award persoonlijk in ontvangst in Florence, Italië.

Bekijk hier haar speech:

Meer nieuws uit Egypt