Griekenland Advocaat onderwerp van intimidatie
29 november 2016

Griekenland Advocaat onderwerp van intimidatie

Electra Koutra, advocaat uit Griekenland, is naar verluidt het slachtoffer geworden van intimidatie in verband met haar vertegenwoordiging van een aantal Syrische vluchtelingen van tussen de 13 tot 16 jaar oud. Dit werd gemeld door het IAPL Monitoring Committee on Attacks on Lawyers op hun website.

Op 27 september 2016 waren een aantal Syrische vluchtelingen in de leeftijd van 13 tot 16 jaar oud op weg naar een cultureel centrum om deel te nemen aan een theatervoorstelling over hun leven in Syrië. In het kader hiervan droegen zij speelgoed geweren van plastic, als onderdeel van hun kostuums. Een politie-eenheid op de fiets heeft de kinderen naar verluidt opgepakt en in voorlopige hechtenis geplaatst op het Omonia politiebureau op verdenking van ‘het lid zijn van een gewapende groep’.

Electra Koutra vertegenwoordigde de vluchtelingen en hun ouders. Ze zette enkele berichten op haar Facebook-pagina, waarin staat dat de kinderen werden mishandeld door de politie, gescheiden werden van de volwassenen en vernederd werden. Hierna ondervond zij moeilijkheden in het bijstaan van haar cliënten.

Koutra’s Facebook berichten werden breed verspreid, en leidden tot 21 vragen in het Griekse parlement. Daarnaast berichtte Amnesty International in een verklaring over het incident en de vermeende mishandeling van de kinderen.

Kort hierna werd Koutra op verschillende manieren geïntimideerd, in verband de zaak tegen haar cliënten. Samen met een collega werd zij gedagvaard in de zaak. Daarin werden zij als ‘verdachten’ aangemerkt. Toen zij in beroep gingen tegen deze formulering en toegang eisten tot het dossier, iets waarop ‘verdachten’ voor de Griekse wet recht hebben, werd de dagvaarding gewijzigd en werden de twee vrouwen omschreven als ‘getuigen’.

Een dag later betraden twee mannen in burgerkleding Koutra’s privé terrein. Nadat ze de politie had gebeld, arriveerde er een politieteam dat bevestigde dat de twee mannen in burgerkleding ook politieagenten waren. Koutra verzocht het openbaar ministerie vervolgens om haar woonadres uit het dossier te verwijderen, om haar familie te beschermen. Maar het tegenovergestelde gebeurde: het verzoek dat zij indiende werd ook aan het dossier toegevoegd.

Lawyers for Lawyers is bezorgd over de situatie van Electra Koutra en zal de zaak op de voet blijven volgen.

Meer nieuws