Proces tegen mensenrechtenadvocaat Khin Khin Kyaw
4 november 2015

Proces tegen mensenrechtenadvocaat Khin Khin Kyaw

Myanmar

Op 14 oktober 2015 vond een zitting vond plaats in een zaak tegen advocaat Khin Khin Kyaw. Dit meldt Frontline Defenders op hun website.

Khin Khin Kyaw is een mensenrechtenadvocaat en lid van een juridisch team dat meer dan 50 student- demonstranten bijstaat die deelnamen aan protesten in maart 2015, tegen de wet Nationaal Onderwijs. Aan deze protesten werd met geweld een einde gemaakt door de politie. Een groot aantal studenten werd opgepakt en in detentie geplaatst. Zij staan nu terecht voor onder meer “onwettige vergadering”.

Op 15 september werd Khin Khin Kyaw aangeklaagd voor het “verstoren van de rechtbank” op grond van artikel 228 van het Wetboek van Strafrecht. Deze aanklacht is gerelateerd aan een zitting in de zaak van de student demonstranten aan het begin van september. Zonder opgave van redenen, weigerde de rechter tijdens deze zitting om een kleine wijziging in de motie die Khun Khin Kyaw begin augustus had ingediend te accepteren. In reactie op de weigering hebben de individuen in de rechtszaal de rechter beschuldigd van partijdigheid.

Lawyers for Lawyers vreest dat de vervolging van Khin Khin Kyaw gerelateerd zou kunnen zijn aan haar optreden als advocaat voor de studenten. Lawyers for Lawyers overweegt momenteel welke acties namens Khin Khin Kyaw te nemen.

Meer nieuws uit Myanmar