Mensenrechtenadvocaat gearresteerd
4 november 2015

Mensenrechtenadvocaat gearresteerd

Tajikistan

Op 4 november 2015 stuurde Lawyers for Lawyers brieven naar de autoriteiten van Tadzjikistan. Lawyers for Lawyers uitte zorgen over de arrestatie en detentie van advocaat Buzurgmehr Yorov. Lawyers for Lawyers heeft reden om te geloven dat zijn arrestatie is verband houdt met zijn legitieme activiteiten als advocaat.

Yorov werd gearresteerd op 28 september 2015 op fraude gerelateerde aanklachten en zit sindsdien in detentie. Een woordvoerder van het ministerie van Binnenlandse Zaken Ministerie heeft verklaard dat de vermeende fraude zich voor deed in juli 2010, toen Yorov US $4,000 zou hebben ontvangen van een inwoner van de stad Istaravshan.

Op het moment van zijn arrestatie was Yorov net begonnen met het vertegenwoordigen van de dertien leiders van de Islamitische Renaissance Partij van Tadzjikistan (IRPT). Zij werden op 16 september 2015 gearresteerd. De IRPT was de enige islamitische politieke partij die wettelijk was geregistreerd in Centraal-Azië. In een uitspraak van 29 september 2015 verklaarde het Hooggerechtshof van Tadzjikistan dat de partij verboden werd omdat deze een ‘terroristische organisatie’ zou zijn.

Lawyers for Lawyers vreest dat de arrestatie van Yorov verband houdt met het vertegenwoordigen van de dertien leiders van de IRPT.

Deze zaak is geen alleenstaand geval; Yorov is ten minste de derde Tadzjiekse advocaat die in de afgelopen twee jaar werd gearresteerd en gevangen werd gezet op politiek gemotiveerde aanklachten. In de UPR rapportage die Lawyers for Lawyers in september indiende, vroegen wij aandacht voor de verslechterende situatie van advocaten in Tadzjikistan.

Lawyers for Lawyers riep de autoriteiten op om Buzurgmehr Yorov onmiddellijk vrij te laten.

Meer nieuws uit Tajikistan