Rechtbank: Ondervraging advocaat illegaal
3 november 2014

Rechtbank: Ondervraging advocaat illegaal

Russian Federation

Russische advocaat die weigerde tegen client te getuigen gesteund door rechtbank

Advocaat Yegor Mylnikov heeft al twee keer de verdediging van zijn cliënt in een strafzaak moeten neerleggen. In beide gevallen moest hij zichzelf verantwoorden voor de rechtbank. Nadat hij deze zaken had gewonnen, ontving hij een formele waarschuwing van de advocatenorde, welke hij nu ook met succes heeft weten te weerleggen in de rechtbank.

Mylnikov verdedigde zijn client toen de opsporingsambtenaar probeerde hem als getuige te ondervragen in dezelfde zaak. Toen Mylnikov dit weigerde informeerde de ambtenaar hem dat hij hiervoor zou kunnen worden vervolgd.

In september 2013 was Mylnikov tijdelijk zijn status als verdedigend advocaat in deze zaak afgenomen, zodat hij kon getuigen. Mylnikov diende een klacht in bij de Novgorod Region Chamber of Lawyers over de schending van professionele rechten. Hij stelde dat hij door middel van een gefingeerde ondervraging illegaal van de zaak van zijn cliënt was gehaald.

In januari 2014 werd zijn deelname aan de zaak opnieuw opgeschort, ditmaal omdat de onderzoeker had getracht hem als getuige te ondervragen. Mylnikov werd vervangen door een aangewezen advocaat. Vervolgens, in april 2014, beschuldigde de Board of the Novgorod Region Chamber of Lawyers Mylnikov van het overtreden van de wet en de beroepsethiek. Hem werd verweten tegen de instructies van de opsporingsambtenaar zijn cliënt te hebben verdedigd en hem te hebben geholpen klachten tegen de aangewezen advocaat in te dienen. Mylnikov werd gewaarschuwd dat wanneer hij de verdediging van zijn cliënt niet zou stopzetten, hij de status van verdedigend advocaat zou kwijtraken.

In juli 2014 werd de klacht van Mylnikov’s client tegen de verondersteld illegale ondervraging van zijn advocaat beoordeeld door de rechtbank van Vyborg. De rechtbank stelde vast dat de ondervraging inderdaad illegaal was en alleen was uitgevoerd met het oogmerk Mylnikov van de zaak te halen.

Op 8 oktober 2014 wees het Collegium Court for Civil Cases van de regionale rechtbank van Novgorod alle klachten tegen Mylnikov af. Mylnikov bereidt nu een civiele zaak voor tegen de regionale advocatenorde van Novgorod om niet-geldelijke schade op hen te verhalen.

Een tweede advocaat die samenwerkt met Mylnikov in dezelfde zaak wordt momenteel ook geconfronteerd met disciplinaire maatregelen. De opsporingsambtenaar heeft een klacht tegen hem ingediend bij de advocatenorde van Novgorod.

 

Meer nieuws uit Russian Federation

27 maart 2024

Oral statement to Human Rights Council on the human rights situation in the Russian Federation

Russian Federation

On 25 March 2024, Lawyers for Lawyers, the International Bar Association’s Human Rights Institute, the Law Society of England and Wales, and Lawyers’ Rights Watch Canada, delivered an oral statement during the 55th session of the UN Human Rights Council.

Lees verder
18 januari 2024

Joint Statement on the continued harassment of Russian lawyer Aleksey Ladin

Russian Federation

Lawyers for Lawyers, the International Observatory for Lawyers, The Law Society of England and Wales, the European Association of Lawyers for Democracy & Human Rights, the Union of International Lawyers’ Institute for The Rule of Law, the International Bar Association’s

Lees verder
20 december 2023

Three Defence Lawyers of Opposition Leader Aleksei Navalny have been Arrested and included in the List of Extremists

Russian Federation

Lawyers for Lawyers is deeply concerned about the arbitrary arrest, detention and designation as extremists and terrorists of Vadim Kobzev, Igor Sergunin, and Alexey Liptser, defence lawyers of Russian opposition leader Aleksei Navalny. [1] The Federal Financial Monitoring Service of

Lees verder
15 september 2023

Joint Statement to the HRC on restrictions against HR Lawyers in the Russian Federation

Russian Federation

On 9 August 2023, Lawyers for Lawyers, IBAHRI, and Lawyers’ Rights Watch Canada, submitted a statement to the Human Rights Council 54th Session on the Russian Federation’s systemic restrictions and repressive actions against Human Rights Lawyers. The above-mentioned organisations expressed

Lees verder