Rechtbank: Ondervraging advocaat illegaal
3 november 2014

Rechtbank: Ondervraging advocaat illegaal

Russian Federation

Russische advocaat die weigerde tegen client te getuigen gesteund door rechtbank

Advocaat Yegor Mylnikov heeft al twee keer de verdediging van zijn cliënt in een strafzaak moeten neerleggen. In beide gevallen moest hij zichzelf verantwoorden voor de rechtbank. Nadat hij deze zaken had gewonnen, ontving hij een formele waarschuwing van de advocatenorde, welke hij nu ook met succes heeft weten te weerleggen in de rechtbank.

Mylnikov verdedigde zijn client toen de opsporingsambtenaar probeerde hem als getuige te ondervragen in dezelfde zaak. Toen Mylnikov dit weigerde informeerde de ambtenaar hem dat hij hiervoor zou kunnen worden vervolgd.

In september 2013 was Mylnikov tijdelijk zijn status als verdedigend advocaat in deze zaak afgenomen, zodat hij kon getuigen. Mylnikov diende een klacht in bij de Novgorod Region Chamber of Lawyers over de schending van professionele rechten. Hij stelde dat hij door middel van een gefingeerde ondervraging illegaal van de zaak van zijn cliënt was gehaald.

In januari 2014 werd zijn deelname aan de zaak opnieuw opgeschort, ditmaal omdat de onderzoeker had getracht hem als getuige te ondervragen. Mylnikov werd vervangen door een aangewezen advocaat. Vervolgens, in april 2014, beschuldigde de Board of the Novgorod Region Chamber of Lawyers Mylnikov van het overtreden van de wet en de beroepsethiek. Hem werd verweten tegen de instructies van de opsporingsambtenaar zijn cliënt te hebben verdedigd en hem te hebben geholpen klachten tegen de aangewezen advocaat in te dienen. Mylnikov werd gewaarschuwd dat wanneer hij de verdediging van zijn cliënt niet zou stopzetten, hij de status van verdedigend advocaat zou kwijtraken.

In juli 2014 werd de klacht van Mylnikov’s client tegen de verondersteld illegale ondervraging van zijn advocaat beoordeeld door de rechtbank van Vyborg. De rechtbank stelde vast dat de ondervraging inderdaad illegaal was en alleen was uitgevoerd met het oogmerk Mylnikov van de zaak te halen.

Op 8 oktober 2014 wees het Collegium Court for Civil Cases van de regionale rechtbank van Novgorod alle klachten tegen Mylnikov af. Mylnikov bereidt nu een civiele zaak voor tegen de regionale advocatenorde van Novgorod om niet-geldelijke schade op hen te verhalen.

Een tweede advocaat die samenwerkt met Mylnikov in dezelfde zaak wordt momenteel ook geconfronteerd met disciplinaire maatregelen. De opsporingsambtenaar heeft een klacht tegen hem ingediend bij de advocatenorde van Novgorod.

 

Meer nieuws uit Russian Federation

26 mei 2023

Statement on the conviction of Human Rights Lawyer Mikhail Benyash

Russian Federation

Mikhail Benyash is a human rights and defence lawyer working in the Krasnodar region in Russia. Mikhail has advised protesters for over a decade and most recently he represented anti-war protesters and soldiers who do not want to fight in

Lees verder
18 april 2023

UPR submission Russian Federation

Russian Federation

 On 5 April 2023, Lawyers for Lawyers (L4L), the International Bar Association’s Human Rights Institute (IBAHRI) and Lawyers’ Rights Watch Canada (LRWC) altogether submitted a report for the Universal Periodic Review (UPR) of the Russian Federation. The next UPR of

Lees verder
22 november 2022

Concluding observations of the UN Human Rights Committee on the eighth periodic report of the Russian Federation

Russian Federation

The UN Human Rights Committee reviewed the compliance of the Russian Federation with its international human rights obligations. On 3 November 2022, the Committee issued the concluding observations of this review, which originally was scheduled in March 2022, i.e. shortly

Lees verder
3 oktober 2022

Joint oral statement to Human Rights Council on the Russian Federation

Russian Federation

On 26 September 2022, Lawyers’ Rights Watch Canada (LRWC), the International Bar Association Human Rights Institute (IBAHRI), International Service for Human Rights (ISHR) and Lawyers for Lawyers delivered an oral statement on the situation of lawyers and human rights defenders

Lees verder