Hoorzitting in zaak Maseko en Makhubu
24 oktober 2014

Hoorzitting in zaak Maseko en Makhubu

eSwatini

Op 3 november 2014 zal een hoorzitting in de zaak van Thulani Maseko en Bheki Makhubu plaatsvinden bij het ​​Hooggerechtshof van Swaziland, waar de aanklachten tegen hen zouden kunnen worden geschrapt. Advocaat Maseko is, samen met journalist Makhubu, op 17 juli door het hooggerechtshof in Swaziland veroordeeld vanwege vermeende ‘minachting van de rechtbank’. Kort daarna werd hen beiden een gevangenisstraf van twee jaar opgelegd. Normaal gesproken wordt voor dit vergrijp een straf van 30 dagen gevangenisstraf of een geldboete van € 2.200 opgelegd.

UPDATE: Het beroep is afgewezen op 3 november 2014. Zie voor een verslag van de zitting deze link.

De veroordeling houdt verband met hun kritische uitlatingen in enkele tijdschriftartikelen naar aanleiding van de arrestatie van een ambtenaar. Die had de chauffeur van een rechter van het hooggerechtshof aangehouden vanwege een verkeersovertreding. Maseki en Makhubu zetten in de artikelen hun vraagtekens bij de integriteit, onafhankelijkheid en onpartijdigheid van de rechterlijke macht in Swaziland.

In juni heeft Lawyers for Lawyers brieven gestuurd aan de autoriteiten van Swaziland. Momenteel beraadt zij zich met andere organisaties op te nemen actie.

Met het oog op de aankomende hoorzitting, werd de #SwaziJustice internationale advocacy-campagne gelanceerd, om wereldwijd aandacht te vragen voor Maseko en Makhubu en om de druk op de autoriteiten om hen vrij te laten te verhogen. Bekijk de video die werd gebaseerd op een verklaring die Thulani Maseko schreef in de gevangenis. De volledige tekst van de verklaring vindt u hier.

Meer nieuws uit eSwatini