Gezamenlijke verklaring voor de vrijlating van Khalil Ma’touq
5 oktober 2016

Gezamenlijke verklaring voor de vrijlating van Khalil Ma’touq

Syria

Op 4 oktober 2016 riepen 31 organisaties, waaronder Lawyers for Lawyers, op tot de onmiddelijke vrijlating van mensenrechtenadvocaat Khalil Ma’touq en zijn collega Mohamed Zaza. Ma’touq en Zaza verdwenen 4 jaar geleden, op 2 oktober 2012.

Ma’touq, directeur van het Syrische Centrum voor Juridische Studies en Onderzoek, stond voor zijn arrestatie al meer dan 20 jaar mensenrechtenactivisten bij. Khalil Ma’touq en zijn collega en assistent Mohamed Zaza worden vermist sinds 2 oktober 2012. Er wordt aangenomen dat ze werden gearresteerd bij een overheidscontrolepunt toen zij op weg waren van het huis van Ma’touq in Sahanaya, een voorstad van Damascus, naar zijn kantoor in Damascus. Wat de precieze redenen voor de arrestatie zijn is niet duidelijk, maar er is reden om te geloven dat zijn arrestatie en detentie direct gerelateerd zijn aan hun mensenrechtenwerk.

Ondanks herhaalde verzoeken van familie en advocaten om informatie over hun lot en verblijfplaats, is het onduidelijk waar de mannen worden vastgehouden. De Syrische autoriteiten ontkennen dat de mannen zijn gearresteerd. Desondanks ontving de familie van Ma’touq in 2015 informatie van vrijgelaten gevangenen, waaruit bleek dat Khalil Ma’touq was gezien in verschillende detentiecentra. Sindsdien heeft de familie geen verdere informatie over zijn verblijfplaats ontvangen. Khalil Ma’touq’s gezondheid is ernstig in gevaar omdat hij lijdt aan een ernstige longziekte.

In 2015 eindigde Khalil Ma’touq op de shortlist van de jury van de L4L Award.

Klik hier voor de volledige verklaring.

Meer nieuws uit Syria