Zorgen om arrestatie van advocaat Jamshed Yorov
28 september 2016

Zorgen om arrestatie van advocaat Jamshed Yorov

Tajikistan

Lawyers for Lawyers is bezorgd over de arrestatie en detentie van advocaat Jamshed Yorov. We hebben reden om te geloven dat zijn arrestatie verband houdt zijn legitieme activiteiten als advocaat, en deelden onze bezorgdheid in een brief aan de Tadzjiekse autoriteiten.

Jamshed Yorov vertegenwoordigt Muhammadali Hayit, de plaatsvervangende voorzitter van de verbannen Islamitische Renaissance Partij van Tadzjikistan (IRPT). Op 2 juni 2016 werd Muhammadali Hayit veroordeeld tot levenslange gevangenisstraf na een uitspraak van Tadzjikistan Supreme Court. Het proces was niet open voor publiek. Niet lang hierna, op 22 augustus 2015, werd Jamshed Yorov gearresteerd op verdenking van ‘verspreiding van een staatsgeheim’. Naar verluidt zou hij informatie over de uitspraak tegen Muhammadali Hayit openbaar hebben gemaakt. Wij werden echter geïnformeerd dat onder de Tadzjiekse wet, gerechtelijke uitspraken niet langer een staatsgeheim zijn na hun officiële aankondiging.

De zaak tegen Jamshed Yorov is niet de enige van zijn soort. Jamshed Yorov is ten minste de derde Tadzjiekse advocaat die leden van de IRPT vertegenwoordigde die werd gearresteerd. In september en oktober 2015 werden advocaten Buzurgmehr Yorov en Nuriddin Makhkamov gearresteerd. Buzurgmehr Yorov werd aanvankelijk verdacht van fraude gerelateerde aanklachten. In december 2015 voegden de autoriteiten daar beschuldigingen van het “opwekken van nationale, lokale of religieuze vijandigheid” en extremisme aan toe. Nuriddin Makhkamov wordt verdacht van oplichting. Op het moment van hun arrestatie vertegenwoordigden beide advocaten leden van de IRPT. Toen het proces tegen deze advocaten begon op 3 mei, was het voor het publiek gesloten.

Lawyers for Lawyers riep de Tadzjiekse autoriteiten op om Jamshed Yorov, Buzurgmehr Yorov en Nuriddin Makhkamov onmiddellijk vrij te laten. Wanneer zij niet worden vrijgelaten, moeten de autoriteiten garanderen dat zij een eerlijk proces krijgen, en dat het bewijs tegen hen wordt onderworpen aan een publiekelijk en onafhankelijk onderzoek.

Meer nieuws uit Tajikistan