Advocaten veroordeeld tot 23 en 21 jaar gevangenisstraf
17 oktober 2016

Advocaten veroordeeld tot 23 en 21 jaar gevangenisstraf

Tajikistan

Op 6 oktober 2016 veroordeelde de Dushanbe City Court advocaten Buzurgmehr Yorov en Nuriddin Makhkamov tot gevangenisstraffen van 23 en 21 jaar. De aanklachten tegen hen waren onder andere het “arousing national, racial, local or religious hostility”, extremisme, fraude en valsheid in geschrifte. Dit werd gemeld op de website van Human Rights Watch.

Buzurgmehr Yorov werd op 28 september 2015 gearresteerd. Op het moment van zijn arrestatie vertegenwoordigde Yorov net de dertien leiders van de Islamitische Renaissance Partij van Tadzjikistan (IRPT). Zij werden op 16 september 2015 gearresteerd. De IRPT was de enige islamitische politieke partij die wettelijk was geregistreerd in Centraal-Azië. In een uitspraak van 29 september 2015 verklaarde het Hooggerechtshof van Tadzjikistan dat de partij verboden werd omdat deze een ‘terroristische organisatie’ zou zijn. Op 22 oktober 2015 arresteerde de politie Nuriddin Makhkamov, een advocaat die voor Buzurgmehr Yorov’s advocatenkantoor Sipar werkt en ook IRPT leden vertegenwoordigt. Makhkamov werd gearresteerd vanwege fraudegerelateerde aanklachten.

Tijdens het proces tegen Yorov en Makhkamov, dat voor publiek gesloten was, ontkenden de advocaten de aanklachten en stelden zij dat de zaak politiek gemotiveerd was en verband houdt met de verdediging van IPRT-leden.

Lawyers for Lawyers maakt zich ernstige zorgen over de situatie van mensenrechtenadvocaten in Tadzjikistan. In augustus 2016 werd er nog een advocaat die IRPT leden bijstond gearresteerd; Jamshed Yorov. Meerdere advocaten die andere politiek gevoelige zaken behandelden werden gearresteerd en geïntimideerd. Lawyers for Lawyers heeft hierover herhaaldelijk zorgen geuit en riep op tot de vrijlating van de gearresteerde advocaten. We roepen de Tadzjiekse autoriteiten op om Buzurgmehr Yorov en Nuriddin Makhkamov onmiddellijk vrij te laten.

Meer nieuws uit Tajikistan