Lawyers for Lawyers dringt er bij autoriteiten op aan intimidatie Nasrin Sotoudeh te stoppen
12 december 2014

Lawyers for Lawyers dringt er bij autoriteiten op aan intimidatie Nasrin Sotoudeh te stoppen

Iran

Lawyers for Lawyers heeft vernomen dat mw. Nasrin Sotoudeh is gearresteerd en voor een aantal uren is vastgehouden door de Iraanse autoriteiten op 10 december jl. Haar man heeft de arrestatie op zijn Facebook-account bevestigd, en aangegeven dat het een cadeautje van de autoriteiten ter gelegenheid van de viering van de wereldwijde mensenrechtendag betrof, dat elk jaar op 10 december gevierd wordt.

Nasrin Sotoudeh is een bekende Iraanse advocaat, vermaard vanwege haar verdediging van mensen die de doodstraf hebben gekregen voor feiten gepleegd toen zij minderjarig waren, de verdediging van de baha’is, de verdediging van leden van de oppositie in de nasleep van de presidentiele verkiezingen in 2009, en anderen die haar competente bijstand nodig hebben. Zij heeft in 2012 de prestigieuze Sakharov-prijs van het Europees Parlement gewonnen. Ze werd in 2010 gearresteerd en tot elf jaar gevangenschap veroordeeld; in september 2013 werd ze weer vrijgelaten. Op 18 oktober 2014 deelde het disciplinair onderzoek panel van Teheran’s Advocaten Orde Nasrin Sotoudeh mee dat haar advocaten licentie voor 3 jaar ingetrokken zou worden, zodat zij 3 jaar niet als advocaat kan werken. Deze beslissing werd gebaseerd op een klacht die werd ingediend door het openbaar ministerie van het Islamitische Revolutie Hof. Eind oktober 2014 werd mw. Sotoudeh wederom voor korte tijd gearresteerd, ditmaal toen ze deelnam aan een vredig protest tegen zuuraanvallen op vrouwen.

Lawyers for Lawyers, tezamen met Lawyers Rights’ Watch Canada, verzoekt de Iraanse autoriteiten dringend om hun intimidatiecampagne tegen mw. Sotoudeh en andere mensenrechtenadvocaten te stoppen. Deze weerzinwekkende campagne lijkt gericht op het hun tegenwerken in hun beroepsuitoefening door middel van regelmatige arrestaties en het uitvaardigen van verboden om hun beroep uit te oefenen. L4L zal deze zaak op de voet blijven volgen.

Meer nieuws uit Iran