Lawyers for Lawyers observeert zitting in KCK proces
10 juli 2017

Lawyers for Lawyers observeert zitting in KCK proces

Türkiye

Op 6 juli 2017 vond er opnieuw een zitting plaats in de langlopende zaak tegen 46 advocaten, die worden beschuldigd van betrokkenheid bij terrorisme. Lawyers for Lawyers heeft sinds het begin van het proces in 2012, alle zittingen bijgewoond.

De zitting duurde slechts een half uurtje met opnieuw nieuwe rechters en een nieuwe officier van justitie. Van de 46 beschuldigde advocaten waren er slechts 8, de rest had toestemming gevraagd en gekregen om deze zitting niet bij te wonen.

De verdediging had al enige tijd geleden verzocht om aanvulling van het dossier met andere dossiers, zoals het strafdossier van de rechter die deze zaak geruime tijd had voorgezeten en die thans als verdachte van terrorisme vast zit. De rechtbank verontschuldigde zich dat het dossier nog steeds niet compleet was omdat er bij de aanvraag van die aanvullingen een en ander mis was gelopen. Ook bleek de rechtbank niet compleet omdat een van de rechters verhinderd was, evenals de zaaksofficier van justitie.

De zaak werd aangehouden tot 5 december 2017.

Een van de verdedigende advocaten verzuchtte dat deze rechters vriendelijk waren, het dossier leken te kennen en begrip leken te tonen voor de verzoeken van de verdediging en hun positie. “Met zo iets kleins zijn wij in deze moeilijke tijden al blij”.

Tijdens ons verblijf in Istanbul werden opnieuw mensenrechtenactivisten gearresteerd; zij volgden een training op het gebied van digitale veiligheid. Onder hen de directeur van Amnesty Turkije, Idil Eser. Een maand geleden werd de voorzitter van Amnesty Turkije, tevens advocaat, samen met 22 andere advocaten gearresteerd.

De rechtstaat in Turkije staat zwaar onder druk. Lawyers for Lawyers blijft de situatie van advocaten in Turkije kritisch volgen.

Meer nieuws uit Türkiye