Ramazan Demir vrijgesproken!
9 april 2015

Ramazan Demir vrijgesproken!

Türkiye

Vandaag besloot een Turkse rechtbank om advocaat Ramazan Demir vrij te spreken. Lawyers for Lawyers was in Istanboel om de zitting bij te wonen, en is verheugd met de uitkomst daarvan.

Demir stond terecht voor het “beledigen of het krenken van de waardigheid van een overheidsinstantie in de uitoefening van zijn functie”. Op grond van artikel 125 van het Turkse Wetboek van Strafrecht staat hierop maximaal twee jaar gevangenisstraf. De aanklacht is gebaseerd op een pleidooi dat hij heeft gehouden op een zitting in het proces tegen 44 journalisten die verdacht worden van banden met de KCK.

Journalisten worden er in dit proces van beschuldigd dat hun activiteiten geen normale en onafhankelijke journalistieke activiteiten zouden zijn. Demir trok de competentie van de Officier van Justitie om dit te kunnen beoordelen in twijfel en vroeg de rechtbank om een onafhankelijke deskundige te horen. Dit leidde tot een klacht van de Officier van Justitie, en in september 2013 werd een strafrechtelijke procedure tegen Demir gestart.

Demir’s advocaten voerden tijdens de zitting op 9 april aan dat advocaten de plicht hebben om hun cliënten naar het beste van hun kunnen bij te staan. Wanneer advocaten pleidooien houden ter verdediging van hun cliënten, spreken zij niet op persoonlijke titel maar in hun professionele hoedanigheid als advocaat en namens de cliënt.

Demir is een van de vele advocaten die worden vervolgd in Turkije. In mei zal er wederom een zitting in de ‘Lawyers trial’ plaatsvinden. In dit proces staan 46 advocaten terecht op beschuldiging van ‘het werken voor, of behoren tot, een terroristische organisatie’.  Lawyers for Lawyers zal ook deze zittingen in Istanboel bijwonen.

Meer nieuws uit Türkiye