Gezamenlijke brief aan APEC vertegenwoordigers
8 november 2017

Gezamenlijke brief aan APEC vertegenwoordigers

Vietnam

Op 11 en 12 november zal de Asia-Pacific Economic Cooperation (APEC) leiders bijeenkomst plaatsvinden in Da Nang, Vietnam. Voorafgaand aan de bijeenkomst vroeg een coalitie van organisaties, inclusief Lawyers for Lawyers, de aandacht van de APEC-leiders voor de verslechterende mensenrechtensituatie in Vietnam.

In Vietnam wordt het recht op vrijheid van meningsuiting onderdrukt. Een van Vietnam’s meest bekende mensenrechtenadvocaten en bloggers, Nguyen Van Dai, zit al bijna twee jaar in detentie, zonder nieuws over het proces tegen hem.

Nguyen Van Dai is de medeoprichter van het Vietnam-Comité voor de rechten van de mens en een pro-democratieactivist. Hij stond regeringscritici en leden van religieuze minderheden bij. Op 16 december 2015 werd Nguyen Van Dai gearresteerd, toen hij op weg was naar een ontmoeting met afgevaardigden van de Europese Unie (EU) in het kader van de jaarlijkse EU-Vietnam Dialoog over de rechten van de mens. Hij wordt verdacht van “het maken van propaganda tegen de Socialistische Republiek Vietnam” op grond van artikel 88 van het Wetboek van Strafrecht. Zijn huis werd doorzocht en er werden eigendommen in beslag genomen. Onmiddellijk daarna werd hij overgebracht naar een detentiecentrum. Sindsdien wordt Nguyen Van Dai in detentie gehouden.

Lees de volledige brief hier.

Meer nieuws uit Vietnam