Orde wijst verzoek tot intrekken vergunning advocaat af
30 januari 2015

Orde wijst verzoek tot intrekken vergunning advocaat af

Vietnam

Op 21 januari heeft de Phu Yen Orde van Advocaten een mededeling aan de politie, het openbaar ministerie en de rechtbank van Tuy Hoa gestuurd, waarin ze het verzoek van de genoemde autoriteiten om Vo Een Don’s advocaten licentie in te trekken afwijzen. Volgens de Phu Yen Orde van Advocaten was het verzoek tot het intrekken van de Don’s vergunning ongegrond. Bovendien heeft de Vietnamese Orde van Advocaten de Phu Yen Orde geïnstrueerd om Don’s werk als advocaat voor de familie van een slachtoffer van politiegeweld in 2012, en zijn pro-bono diensten voor de armen, te eren.

Op 16 januari 2014 riep Lawyers for Lawyers de Orde van Advocaten van Phu Yen op het verzoek om de vergunning van de advocaat in te trekken af te wijzen, omdat dit verzoek verband leek te houden met Don’s legitieme activiteiten als advocaat. Het verzoek werd gedaan nadat hij de vrouw van een slachtoffer van politiegeweld vertegenwoordigde (haar man werd doodgeslagen toen hij in hechtenis zat). Ook werd Don onderworpen aan intimidatie en werd hij het slachtoffer van vergeldingsacties door de autoriteiten. Hij ontving meerdere doodsbedreigingen van de politie. Op 8 januari 2015 ontving Don een bevel van de autoriteiten om zijn advocatenpraktijk te auditen. Omdat zijn kantoor de enige in de hele stad is die zal worden ge-audit, ziet advocaat Don dit als een daad van intimidatie door de autoriteiten.

Vo An Don werkt voor het ‘Centre for Government Legal Aid’ in de Phu Yen provincie. Hij geeft gratis juridisch advies aan minder vermogende mensen, leden van de etnische minderheden en minderjarige delinquenten. Hij heeft meer dan 200 rechtszaken op een pro-bono basis behandeld.

Lawyers for Lawyers zal zich blijven inzetten voor Vo An Don, en zijn situatie op de voet blijven volgen.

Meer nieuws uit Vietnam