Petitie aan WGAD over Nguyen Van Dai
30 november 2016

Petitie aan WGAD over Nguyen Van Dai

Vietnam

Samen met Media Legal Defence Initiative, PEN International, Lawyers Rights Watch Canada en Viet Tan heeft L4L een petitie ingediend bij de VN Working Group on Arbitrary Detention (WGAD) over de zaak van advocaat Nguyen Van Dai. Van Dai zit incommunicado in detentie sinds hij werd gearresteerd op 16 december 2015, toen hij op weg was naar een ontmoeting met een EU-delegatie.

Nguyen Van Dai is de mede-oprichter van de Vietnam-Comité voor de rechten van de mens en een pro-democratie activist. Hij stond regeringscritici en leden van religieuze minderheden bij.

Nguyen Van Dai werd gearresteerd op 16 december 2015, toen hij op weg was naar een ontmoeting met de EU-afgevaardigden. Hij wordt verdacht van “het maken van propaganda tegen de Socialistische Republiek Vietnam” op grond van artikel 88 van het Wetboek van Strafrecht. Zijn huis werd doorzocht en er werden eigendommen in beslag genomen. Onmiddellijk daarna werd hij overgebracht naar een detentiecentrum. Sinds zijn arrestatie wordt Nguyen Van Dai incommunicado vastgehouden. Hij heeft geen toegang tot een advocaat en mag geen contact met zijn familie hebben.

Dit is niet de eerste keer dat Nguyen Van Dai werd gearresteerd. In 2007 werd hij veroordeeld vier jaar gevangenisstraf, ook voor het verspreiden van propaganda tegen de Staat. Hij heeft deze straf uitgezeten en werd toen hij in 2011 vrijkwam nog enige tijd onder huisarrest geplaatst. Dit alles heeft Dai er niet van weerhouden door te gaan met zijn mensenrechtenwerk. Naast zijn werk als advocaat schrijft hij blogs en artikelen over de mensenrechten in Vietnam.

L4L heeft campagne gevoerd voor de vrijlating van Nguyen Van Dai sinds zijn arrestatie in december 2015. Wij zullen de zaak nauwlettend blijven volgen.

Meer nieuws uit Vietnam