Yu Wensheng verliest vergunning en is gearresteerd
22 januari 2018

Yu Wensheng verliest vergunning en is gearresteerd

China

Op 19 januari 2018 werd advocaat Yu Wensheng gearresteerd toen hij zijn zoon naar school bracht op verdenking van “verstoring van de openbare dienstverlening”. Op 27 januari 2018 kreeg de vrouw van Yu bericht dat de aanklacht nu luidt het “aanzetten tot ondermijning van de staatsmacht”. Eerder in januari werd al bekend dat zijn advocaten vergunning is ingetrokken. Dit werd gemeld door Frontline Defenders op hun website.

Yu Wensheng is een mensenrechtenadvocaat in Beijing. Hij stond cliënten bij in gevoelige zaken, waaronder mensenrechtenadvocaat Wang Quanzhang.

Op 19 januari 2018 werd advocaat Yu Wensheng gearresteerd toen hij zijn zoon naar school bracht. Op 20 januari 2018 ontving de vrouw van Yu Wensheng een officieel bericht dat hij verdacht wordt van “verstoring van de openbare dienstverlening”. Op 27 januari 2018 kreeg de vrouw van Yu bericht dat de aanklacht nu luidt het “aanzetten tot ondermijning van de staatsmacht”. Een dag voor zijn arrestatie, publiceerde Yu Wensheng een open brief waarin hij aanbevelingen deed tot wijziging van de Chinese grondwet en onder andere pleitte voor eerlijke verkiezingen en een toezichtsysteem voor de Chinese Communistische Partij.

Vlak daarvoor, op 15 januari, ontving Yu Wensheng een brief van Beijing’s Bureau of Justice. Hierin stond dat zijn advocaten vergunning ingetrokken wegens het niet in dienst zijn bij een advocatenkantoor gedurende de afgelopen zes maanden.

Xu Yan, de vrouw van Yu Wensheng, heeft in een verklaring gezegd dat haar man druk bezig was met het opzetten van een zelfstandige juridische praktijk nadat hij bij zijn oude werkgever is weggegaan. Op 12 januari werd Yu Wensheng per brief meegedeeld dat zijn aanvraag voor het opzetten van een juridische praktijk was geweigerd. De reden hiervoor was, volgens een bron, omdat zijn gedrag volgens de overheid niet voldoet aan de standaarden die vereist zijn voor praktiserende advocaten.

Yu Wensheng is, net als vele andere Chinese mensenrechtenadvocaten, al eerder gevangen genomen geweest en ondervraagd. Hij werd voor het eerst in 2014 gearresteerd en verdween voor 3 maanden, na een publiekelijk protest toen hij zijn cliënt in detentie niet mocht bezoeken. Hierna werd hij, volgens een bron, in 2015 nogmaals gearresteerd en mishandeld in gevangenschap. Nu is ook zijn vergunning ingetrokken.

Lawyers for Lawyers maakt zich ernstige zorgen over Yu Wensheng en zal zijn situatie op de voet blijven volgen.

Meer nieuws uit China