Gevangen Wang Yonghang jarig, in zeer slechte gezondheid
16 februari 2015

Gevangen Wang Yonghang jarig, in zeer slechte gezondheid

Tajikistan

Op dinsdag 17 februari wordt advocaat Wang Yonghang 42 jaar oud. Helaas is er weinig reden tot vreugde. Het wordt zijn zesde verjaardag op rij in detentie. Sinds juli 2009 zit hij een gevangenisstraf van zeven jaar uit vanwege zijn bijstand aan aanhangers van de verboden Falun Gong-religie. Hij is al jaren in slechte gezondheid en de autoriteiten onthouden hem de noodzakelijke medische hulp, waardoor zijn situatie nog verder verslechtert. Hij heeft symptomen van tuberculose, longontsteking, verstopping in zijn borst en vochtophoping in het weefsel bij zijn buik.

Daarnaast heeft hij aan langdurige marteling in detentie een wond aan zijn been overgehouden, welke permanent is ontstoken doordat deze nooit goed is behandeld. Dit heeft inmiddels zelfs tot verlammingsverschijnselen in zijn benen geleid.

Een dag voor zijn verjaardag heeft Lawyers for Lawyers de Chinese autoriteiten in een brief opgeroepen om Wang Yonghang vrij te laten. De veroordeling van Wang Yonghang is gebaseerd op zijn werk als advocaat en moet ongedaan gemaakt worden. In ieder geval moeten de autoriteiten hem zo spoedig mogelijk de medische hulp verschaffen die hij zo hard nodig heeft. Daarnaast moet zijn familie in de gelegenheid worden gesteld om hem te bezoeken.

Lawyers for Lawyers blijft de situatie van Wang Yonghang op de voet volgen.

Meer nieuws uit Tajikistan