Advocaten veroordeeld in de 'Raml Politiebureau' zaak
18 februari 2015

Advocaten veroordeeld in de ‘Raml Politiebureau’ zaak

Egypt

Op 9 februari 2015 veroordeelde de El Raml strafrechtbank in Alexandrië 10 mensenrechten activisten en- advocaten, onder meer Mahienour El-Massry, Youssef Shabaan en Loay El Kahwagy tot twee jaar gevangenisstraf. De uitvoering van het vonnis kon worden opgeschort tegen betaling van een borg van 5000 Egyptische pond (ongeveer € 580) per persoon. Zij hebben de borg betaald en wachten nu het hoger beroep af.

El-Massry werd veroordeeld voor het  “aanvallen van veiligheidstroepen”, nadat zij in maart 2013 samen met andere advocaten naar politiebureau in Raml ging om juridische bijstand te verlenen aan drie activisten die waren gearresteerd en naar de politie waren gestuurd door aanhangers van het Moslim Broederschap (de “Raml politiebureau” zaak). De advocaten werden aangevallen door de politie in het politiebureau en El-Massry werd korte tijd vastgehouden voordat het Openbaar Ministerie besloot om haar en de anderen vrij te laten.

Lawyers for Lawyers riep de Egyptische autoriteiten om een einde te maken aan alle vormen van intimidatie, ook op gerechtelijk niveau, tegen El-Massry en haar collega’s.

Meer nieuws uit Egypt