Nieuwe uitspraak over schorsing van Nasrin Sotoudeh
27 juni 2015

Nieuwe uitspraak over schorsing van Nasrin Sotoudeh

Iran

Op 23 juni 2015 werd Nasrin Sotoudeh geïnformeerd over de nieuwe uitspraak van het Disciplinaire Hof van de Orde van Advocaten, dat de schorsing van haar advocaten licentie wordt teruggebracht van 3 jaar tot 9 maanden. Er zijn al negen maanden verstreken sinds het vorige vonnis, wat zou kunnen betekenen dat Nasrin Sotoudeh haar licentie in de komende weken al zou kunnen vernieuwen.

Nasrin Sotoudeh stond vele mensenrechtenactivisten bij die na de presidentsverkiezingen in juni 2009 werden opgepakt. Ze verdedigde Shirin Ebadi, de mensenrechtenadvocate en Nobelprijswinnares die het Defenders for Human Rights Centermede oprichtte. Ook was ze de advocaat van de Iraans-Nederlandse Zahra Bahrami, die op 29 januari 2011 in Iran werd geëxecuteerd. Sotoudeh werd op 4 september 2010 gearresteerd en aanvankelijk veroordeeld tot 11 jaar gevangenisstraf, maar dit werd in hoger beroep teruggebracht tot 6 jaar. Zij werd in september 2013 vroegtijdig vrijgelaten. Op 18 oktober 2014 deelde het disciplinair onderzoek panel van Teheran’s Advocaten Orde Nasrin Sotoudeh mee dat haar advocaten licentie voor 3 jaar ingetrokken zou worden, zodat zij 3 jaar niet als advocaat kan werken. Deze beslissing werd gebaseerd op een klacht die werd ingediend door het openbaar ministerie van het Islamitische Revolutie Hof.

Lawyers for Lawyers is verheugd met het besluit van het Disciplinaire Hof, en zal de situatie van Nasrin Sotoudeh op de voet blijven volgen.

Meer nieuws uit Iran