Proces tegen advocaat Nkongho Felix Agbor-Balla
25 februari 2017

Proces tegen advocaat Nkongho Felix Agbor-Balla

Cameroon

Lawyers for Lawyers is bezorgd over het proces tegen advocaat Nkongho Felix Agbor-Balla uit Kameroen. Agbor-Balla wordt onder meer beschuldigd van ‘vijandelijkheden tegen het vaderland’ en het aanzetten tot burgeroorlog en revolutie. Voor een aantal van de aanklachten geldt de doodstraf bij veroordeling. Dit meldde de International Bar Association Human Rights Institute op hun website.

Agbor-Balla is voorzitter van de Fako Lawyers’ Association en hoofd van de Cameroon Anglophone Civil Society Consortium (CACSC), de vertegenwoordiger van Engelstalige advocaten en docenten. Agbor-Balla was betrokken bij recente onderhandelingen met de regering van Kameroen om de onrust te beteugelen tussen de Engelstalige en Franstalige bevolking. Op 17 januari 2017 werd Agbor-Balla gearresteerd door een speciale eenheid, en naar de gevangenis in Yaoundé gebracht. Op diezelfde dag werden de activiteiten van de CACSC verboden.

Het proces tegen Agbor-Balla zou oorspronkelijk beginnen op woensdag 1 februari, maar werd uitgesteld tot maandag 13 februari. De hoorzitting van 13 februari is opnieuw uitgesteld. Lawyers for Lawyers zal de zaak van Nkongho Felix Agbor-Balla op de voet blijven volgen.

Lees de brief die wij zonden hier.

Meer nieuws uit Cameroon