Mensenrechtenadvocaat Abdujaparov aangevallen in zijn kantoor
5 september 2014

Mensenrechtenadvocaat Abdujaparov aangevallen in zijn kantoor

Kyrgyzstan

Lawyers for Lawyers werd door Frontline Defenders bericht over het volgende: Op 4 september 2014 werd mensenrechtenadvocaat Makhamajan Abdujaparov in zijn kantoor aangevallen door een onbekend persoon. Makhamajan Abdujaparov is een advocaat werkzaam bij een regionale mensenrechtenorganisatie in Jalal-Abad, genaamd Spravedlivost (‘Rechtvaardigheid’).

De aanval werd vastgelegd op beveilingscamera’s en getuigen hebben de kentekenplaten van de aanvaller genoteerd. Later die dag werd dezelfde auto naar verluidt gezien in de parkeergarage van de regionale afdeling van het Kirgizische National Security Committee (KNSC). Makhamajan Abdujaparov diende een klacht in en verzocht om een politie-onderzoek naar de aanval. Een paar uur later kreeg een werknemer van Spravedlivost een telefoontje van een KNSC beambte die hem vertelde dat Adujaparov zich dient te onthouden van het indienen van eventuele verdere klachten over het incident.

Makhamajan Abdujaparov heeft zaken onderzocht waarin de lokale politie Oezbeekse ondernemers beschuldigd heeft van het vervalsen van hun eigendomsakten van hun land, waarna zij het land van deze ondernemers ingenomen heeft. De mensenrechtenadvocaten die voor Spravedlivost werken zijn naar verluidt door de autoriteiten geadviseerd om niet in te grijpen in gevallen van marteling door de politie. Sommige van de medewerkers van de NGO zijn geïntimideerd en bedreigd met strafrechtelijke vervolging door het Openbaar Ministerie en de KNSC, terwijl anderen werden opgeroepen en ondervraagd door de politie in het begin van 2014.

Klik hier voor de originele informatie.

Meer nieuws uit Kyrgyzstan