'Sedition' onderzoek naar vier advocaten
28 april 2016

‘Sedition’ onderzoek naar vier advocaten

Malaysia

Lawyers for Lawyers is bezorgd over het ‘sedition’ onderzoek dat is gestart naar vier advocaten van de Maleisische Orde: Karen Cheah, Hector Fernandez, Francis Pereira en Shanmugam Ramasam.

Op 19 maart 2016 werd bij de Algemene Vergadering van de Maleisische Orde een motie ingediend waarin beroep wordt gedaan op Procureur-generaal Mohamed Apandi Ali om zijn behandeling van een zaak stop te zetten en deze over te dragen. Mohamed Apandi Ali behandelde een corruptiezaak waarbij premier Najib Razak  betrokken zou zijn en waarbij honderden miljoenen US dollars van de door de staat beheerde investeringsmaatschappij 1Malaysia Development Berhad (1MDB), verduisterd zouden zijn. De motie werd goedgekeurd door 744 leden van de Orde. 62 leden stemden tegen en 12 onthielden zich van stemming.

Naar aanleiding van de motie werden advocaten Karen Cheah – de secretaris van de Maleisische Orde – Charles Hector Fernandez, Francis Pereira en Shanmugam Ramasamy op 31 maart 2016 opgehaald door de politie om verhoord te worden. Naar alle vier de advocaten worden momenteel onderzoek gedaan onder artikel 4(1)(a) van de 1948 Sedition Act.

Lawyers for Lawyers riep de Maleisische autoriteiten op om het ‘sedition’  onderzoek naar Karen Cheah, Hector Fernandez, Francis Pereira en Shanmugam Ramasam te staken.

Meer nieuws uit Malaysia