Oproep aan President Obama
28 april 2016

Oproep aan President Obama

Vietnam

Lawyers for Lawyers heeft samen met 18 organisaties een brief geschreven aan de president van de Verenigde Staten. Hierin riepen zij hem op om de gesprekken over de Trans-Pacific Partnership Agreement te gebruiken om de Vietnamese autoriteiten aan te sporen om, in overeenstemming met hun internationale mensenrechten verplichtingen, politieke gevangenen vrij te laten. Tevens riepen zij hem op om de Vietnamese autoriteiten aan te sporen om de wetten die het uitoefening van internationaal beschermde rechten bestraffen af te schaffen en te stoppen met het intimideren van mensenrechtenverdedigers, inclusief advocaten.

De situatie in Vietnam is de afgelopen maanden steeds gevaarlijker geworden voor mensenrechten verdedigers. Er is een patroon van fysiek geweld jegens mensenrechten verdedigers, bloggers en advocaten.

Op 6 december 2015 werd Nguyen Van Dai aangevallen en geslagen door ongeveer 20 gemaskerde mannen. Daarna, op 15 december 2015, werd Nguyen Van Dai gearresteerd door een grote hoeveelheid politieagenten.

Lawyers for Lawyers voerde na zijn arrestatie actie voor hem. Zo hebben wij, onder andere, de Vietnamese autoriteiten opgeroepen om Nguyen Van Dai onmiddellijk vrij te laten en te garanderen dat een onafhankelijk onderzoek zal worden uitgevoerd naar de aanval op hem.

Meer nieuws uit Vietnam