Nguyen Van Dai vrijgelaten en aangekomen in Duitsland
10 juni 2018

Nguyen Van Dai vrijgelaten en aangekomen in Duitsland

Vietnam

Mensenrechtenadvocaat Nguyen Van Dai is aangekomen in Duitsland na zijn vrijlating uit een Vietnamese gevangenis. Dit heeft de Duitse minster van Buitenlandse Zaken afgelopen vrijdag gezegd, twee maanden na Van Dai’s veroordeling wegens een poging om de staat omver te werpen, waar 15 jaar gevangenisstraf op stond. Dit werd gerapporteerd op de website van Reuters.

Nguyen Van Dai is samen met zijn vrouw en zijn juridisch assistent, Le Thu Ha, in Duitsland aangekomen. Zijn juridisch assistent werd ook vrijgelaten uit de gevangenis, waar ze een straf van negen jaar uitzat. “De Duitse regering verwelkomt de vrijlating van Nguyen Van Dai en Le Thu Ha,” zei de woordvoerster van Buitenlandse Zaken, Maria Adebahr. “We zien het als een opmerkelijke humanitaire stap van Vietnam en een goed signaal voor de internationale gemeenschap.”

Nguyen Van Dai is de mede-oprichter van de Vietnam Human Rights Committee en een activist voor democratie. Hij heeft juridische bijstand verleend aan regeringscritici en leden van religieuze minderheden. Op 16 december 2015 werd Nguyen Van Dai gearresteerd terwijl hij op weg was naar een ontmoeting met afgevaardigden van de Europese Unie als onderdeel van de jaarlijkse EU-Vietnam-dialoog over mensenrechten. Zijn huis werd doorzocht, zijn eigendommen in beslag genomen en hij werd onmiddellijk overgebracht naar een detentiecentrum. Hierna werd Nguyen Van Dai voor een lange periode incommunicado vastgehouden.

Op 5 april 2018 werd de Vietnamese mensenrechtenadvocaat Nguyen Van Dai veroordeeld tot 15 jaar gevangenisstraf en 5 jaar huisarrest. Hij werd beschuldigd wegens “poging om de regering omver te werpen.” Dit is niet de eerste keer dat Nguyen Van Dai werd gearresteerd. In 2007 werd Van Dai veroordeeld tot 4 jaar gevangenisstraf, ook voor het verspreiden van propaganda tegen de staat. Nadat hij zijn straf in 2011 had uitgezeten, werd hij tijdelijk onder huisarrest geplaatst. Dit alles heeft Nguyen Van Dai niet belet de mensenrechten te blijven beschermen. Naast zijn werk als advocaat schrijft hij blogs en artikelen over mensenrechten in Vietnam.

In 2017 publiceerde de Verenigde Naties’ Werkgroep inzake Arbitraire Detentie (WGAD) een opiniestuk waarin werd opgeroepen voor de onmiddellijke en onvoorwaardelijke vrijlating van Nguyen Van Dai. De WGAD vond dat Nguyen Van Dai’s arrestatie en gevangenhouding arbitrair waren en bedoeld om te voorkomen dat hij zijn recht uitoefent om vrij zijn mening te uiten over de politieke en mensenrechtensituatie in Vietnam.

Lawyers for Lawyers zal de situatie van Nguyen Van Dai en Vietnam op de voet blijven volgen.

Meer nieuws uit Vietnam