UNWGAD roept op tot vrijlating Thulani Maseko
10 juni 2015

UNWGAD roept op tot vrijlating Thulani Maseko

eSwatini

De VN Working Group on Arbitrary Detention (UNWGAD) heeft de detentie van prominente mensenrechtenadvocaat Thulani Maseko als arbitrair beoordeeld, en de autoriteiten van Swaziland opgeroepen hem onmiddellijk vrij te laten. De UNWGAD bevestigde dat Thulani Maseko’s recht op vrijheid van meningsuiting, vrijheid en op een eerlijk proces zijn geschonden.

Thulani Maseko werd, samen met journalist Bheki Makhubu, op 17 juli door het hooggerechtshof in Swaziland veroordeeld vanwege vermeende ‘minachting van de rechtbank’. Kort daarna werd hen beiden een gevangenisstraf van twee jaar opgelegd.

De veroordeling houdt vermoedelijk verband met hun kritische uitlatingen in enkele tijdschriftartikelen naar aanleiding van de arrestatie van een ambtenaar. Die had de chauffeur van een rechter van het hooggerechtshof aangehouden vanwege een verkeersovertreding. Maseki en Makhubu zetten in de artikelen hun vraagtekens bij de integriteit, onafhankelijkheid en onpartijdigheid van de rechterlijke macht in Swaziland.

De petitie werd ingediend bij de UNWGAD door de International Commission of Jurists (ICJ) en het advocatenkantoor Hogan Lovells US LLPS (gesteund door de American Bar Association Center for Human Rights).

Lawyers for Lawyers roept de regering van Swaziland gehoor te geven aan de uitspraak van de UNWGAD en Thulani Maseko onmiddellijk vrij te laten.

Meer nieuws uit eSwatini