Joint statement voor de vrijlating van Khalil Ma'touq
2 oktober 2014

Joint statement voor de vrijlating van Khalil Ma’touq

Syria

De Syrische regering moet de prominente mensenrechtenadvocaat Khalil Ma’touq en zijn collega Mohamed Zaza onmiddellijk en onvoorwaardelijk vrijlaten, zeiden 26 organisaties, waaronder Lawyers for Lawyers, op 2 oktober 2014. Op die dag waren Ma’touq en Zaza precies 2 jaar geleden gedwongen verdwenen.

Ma’touq, directeur van het Syrische Centrum voor Juridische Studies en Onderzoek, is een mensenrechtenadvocaat die al meer dan 20 jaar mensenrechtenactivisten bijstaat. Hij en zijn collega en assistent Mohammed Zaza zijn vermist sinds 2 oktober 2012, toen ze op weg waren van het huis van Ma’touq in Sahanaya, een voorstad van Damascus, naar zijn kantoor in Damascus. Er wordt aangenomen dat ze werden gearresteerd bij een overheidscontrolepunt, en dat de arrestatie gebaseerd is op hun legitieme en vreedzame mensenrechtenactiviteiten.

Volgens meerdere rapporten worden de twee mannen vastgehouden door de Syrische autoriteiten, die hen lijken te verhuizen tussen de verschillende detentiecentra in Damascus, inclusief de “Palestine Branch”, een detentiecentrum gerund door de militaire inlichtingendienst. De herhaalde verzoeken van hun familie en advocaten om informatie over hun lot en verblijfplaats en voor een bezoek werden afgewezen. De Syrische autoriteiten ontkennen dat de mannen in hechtenis zitten, waardoor er een bijzonder risico op foltering of andere vormen van mishandeling- en zelfs buitengerechtelijke executie bestaat.

Klik hier voor de joint statement.

Meer nieuws uit Syria