Oproep tot vrijlating van ‘Douma Vier’ op verjaardag Razan Zaithouneh
29 april 2016

Oproep tot vrijlating van ‘Douma Vier’ op verjaardag Razan Zaithouneh

Syria

Vandaag, op de verjaardag van de vermiste advocaat Razan Zaitouneh roepen een groot aantal organisaties, waaronder Lawyers for Lawyers, op tot haar onmiddellijke vrijlating, evenals de vrijlating van haar collega’s Samira Khalil, Nazem Hamadi en Wa’el Hamada. De vier, ook wel de ‘Douma Vier” genoemd, werden op 9 december 2013 ontvoerd in Douma. Sindsdien is er niets meer van hen vernomen.

Razan Zeitouneh is een advocaat die veel politieke gevangenen vertegenwoordigde, en won diverse prijzen voor haar werk voor de mensenrechten. Ze is, hoewel ze moest onderduiken vanwege bedreigingen in 2011, een van de weinige internationaal bekende mensenrechten advocaten die sinds het begin van de opstand maart 2011 in Syrië is gebleven.

Razan Zeitouneh is mede -oprichter van de Lokale Coördinatie Comités in Syrië (LCC) en het Schendingen Documentatie Centrum (VDC), dat alle schendingen van de mensenrechten in Syrië documenteerde. Daarnaast is zij mede-oprichter van de ‘ondersteunende bureau voor lokale ontwikkeling en kleine projecten (LDSPS), dat basisbehoeften, essentiële diensten en ondersteuning aan medische en ontwikkelingscentra in Syrië verstrekt.

Razan Zaitouneh is één van de drie finalisten voor de Martin Ennals Award 2016.

Meer nieuws uit Syria